Vikarer er både fordyrende og sænker effektiviteten. Tillidsrepræsentant Jette Hansen er begejstret
På Lallemand i Fredericia har man tidligere ansat vikarer i højsæsonen om foråret. Men det forsøger man nu at gå væk fra. I stedet skal der fastansættes flere.
- Det er meget dyrt at have vikarer og vi har konstateret, at effektiviteten i produktionen falder. Derfor har vi besluttet at gå væk fra vikar-ordningen og i stedet fastansætte endnu et par medarbejdere. Det betyder ganske vist, at der i lavsæsonen vil være for mange medarbejdere til den produktion, der er planlagt. I stedet planlægger vi at uddanne vores ansatte i produktionen, så de alle - med tiden - bliver proces- eller maskinoperatører, siger Site Manager Kennet Poulsen.
Tillidsrepræsentant Jette Hansen er begejstret for det nye tiltag.
- Det er aldrig sjovt at sige farvel til kolleger, selv om man kun har arbejdet sammen i nogle måneder. Vores arbejdsplads er jo ikke større end vi kommer meget tæt på hinanden. Men jeg synes, det er positivt, at vi bliver et team af faste medarbejdere og at alle tilbydes en uddannelse. Det er store skridt i den rigtige retning, siger Jette Hansen.
Lallemand er verdensomspændende
Lallemand er en verdensomspændende virksomhed med hovedsæde i Canada og med 3500 ansatte. Virksomheden i Fredericia blev etableret omkring 2000 og har i dag seks fastansatte i produktionen. Det er her, man skal være nogle stykker mere.
I Fredericia fremstiller man en bred palet af gær, hvor vingær er det største aktiv med omkring 150 forskellige gærracer. Hertil kommer ølgær og bagegær.
- Inden for vingær er vi verdens førende. Vi er i alle tilfælde de eneste, der har så bred en panel af gærracer, siger Kennet Poulsen.
Gæren er til levnedsmiddelindustrien og man sælger udelukkende til distributører over hele verden.
- Mellem 75 og 80 procent af den gær, der bruges på verdensplan, kommer fra Fredericia. Men der står langt fra Lallemand på alle vores produkter. Langt over halvdelen er privat labels, siger Kennet Poulsen.
Lallemand er en af de få, der har en virksomhedsoverenskomst med Fødevareforbundet NNF. Den bygger på fællesoverenskomsten og er tilpasset virksomheden.
- Det har været en rigtig god proces at komme frem til den overenskomst, vi har med Fødevareforbundet NNF i dag. Den er alle godt tilfreds med, siger Kennet Poulsen.
Arbejdsgangene bliver lettere
Tillidsrepræsentant Jette Hansen siger, at samarbejdet er meget tæt og at de ansatte bliver taget med på råd.
- Vi effektiviserer hele tiden, så arbejdsgangene bliver lettere. Eksempelvis har vi netop fået installeret en pakkerobot, så vi undgår mange tunge løft.
Bente Thaulov, der har arbejdet på Lallemand i otte år, er begejstret for robotten.
- Da vi pakkede manuelt blev det til mange små drej i ryggen, og jeg havde ondt hver dag, jeg kom fra arbejde. Det havde jeg ikke fra første dag robotten var i brug. Jeg havde heller ingen smerter, da jeg stod op næste morgen, så det var en anderledes glad Bente, der kom på arbejde.
Jette Hansen siger, at man ser meget på arbejdsmiljøet.
- Det er vigtigt, at vi roterer, så man ikke har den samme arbejdsfunktion hele tiden. Desuden arbejdes der hele tiden på, at vi skal undgå tunge løft. Tidligere skulle vi for eksempel løfte de 20 kilo tunge sække op i blanderen. I dag køres sækkene på en slisk. Hermed er et stort problem blevet gjort meget lille, siger hun.
Mellem fem og ti procent af produktionen er ølgær, men denne produktion er stærkt stigende.
- Det skyldes ikke mindst de mange micro-bryggerier, der har stor fremgang. Det mærker vi på ordrebogen.
Når Lallemand har så stor succes på verdensmarkedet mener Jette Hansen det specielt skyldes, at man udelukkende laver kvalitetsprodukter.
Hurtigt til at omstille sig
- På Lallemand er der ikke noget, der hedder discount. Vores produkter skal have den absolut bedste kvalitet. Det er det, kunderne betaler for. Derfor bliver hver enkelt produktion også kontrolleret flere gange gennem en proces.
En af fordelene på Lallemand er, at man meget hurtigt kan omstille og køre en ordre helt ned til 200 kilo, svarende til en halv times produktion.
- Vi opererer med leverancer til den nordlige halvkugle og den sydlige. Langt den største del af vores produktion sælges til den nordlige og den skal være færdig den 30. juni Men vi kan selvfølgelig altid være ved at løbe tør for et bestemt produkt, og så er det meget væsentligt, at medarbejderne hurtigt kan lave en omstilling og gå i gang med denne produktion.
- Det kræver, at man kender alle arbejdsgangene og kan gå ind på alle pladser. Og det kan vore faste medarbejdere, siger Kennet Poulsen.
I højsæsonen arbejder man på dag- og aftenhold, mens aftenholdet er nedlagt i lavsæsonen. Den 30. juni i år forventer man at have produceret den planlagt 1050 tons.
- Men vi får hele tiden nye ordrer ind, så tallet kan meget nemt blive højere. Det vil i første omgang ikke betyde flere fastansatte end dem, der er planlagt. I stedet kan vi øge produktionen med at effektivisere og modernisere, siger Kennet Poulsen.