Når slagteriet SB Pork i Brørup er på jagt efter nye medarbejdere, sender Fødevareforbundet NNFs a-kasse en liste med ledige slagteriarbejdere til tillidsrepræsentanten Bo G. Christensen
Omkring 300 slagteriarbejdere slagter 38.000 svin om ugen hos SB Pork.
Når der er brug for nye medarbejdere i opskæringen eller pakkeriet, hjælper Fødevareforbundet NNFs a-kasse.
For når fødevarevirksomheder skal bruge nye medarbejdere skal det gå hurtigt. Derfor satser Fødevareforbundet NNFs a-kasse på mere effektiv og hurtig jobformidling.
- Når vi mangler folk, så melder de forskellige mestersvende ind til mig hvor mange og til hvilken afdeling. Så ringer jeg ned i a-kassen, som finder de mest relevante ledige frem. Så får vi et cv, hvor vi kan se tidligere arbejdsgivere og uddannelse, og hvad de har erfaring med. Det giver jeg videre til mestersvendene, som så kan ringe. Det fungerer rigtig godt og er blevet meget bedre med tiden, siger Bo G. Christensen, tillidsmand for de omkring 300 slagteriarbejdere hos SB Pork.
Det giver Henning Krab Pedersen, mestersvend i opskæringen med ansvar for omkring 120 medarbejdere ham ret i.
- Vi vil gerne bruge så lidt tid på at rekruttere nye medarbejdere som muligt, så vi kan fokusere på at producere kvalitetskød til forbrugerne. Vi vil helst have dansk arbejdskraft, men det kniber nogle gange med at finde nye danske kolleger, og derfor bruger vi en del udenlandsk arbejdskraft. Men når Bo kommer med en liste med forslag til nye medarbejdere, så ringer vi til dem, siger Henning Krab Pedersen.
Effektiv jobformidling sat i system
Fødevareforbundet NNFs a-kasse har altid hjulpet med kontakt mellem virksomheder og ledige fødevarearbejdere.
Men som noget nyt er jobformidlingen nu blevet sat effektivt i system. Derfor kan Fødevareforbundet NNF nu tilbyde virksomheder hjælp til at finde nye medarbejdere indenfor 1-2 dage.
Tillidsrepræsentanten på virksomheden udfylder en tjekliste, der udførligt beskriver hvilken type medarbejder virksomheden er på jagt efter.
De krav bliver matchet med de ledige i a-kassens CV'er. Inden for 2 dage får virksomheden en stak CV'er på kandidater, der matcher jobbet.
- Vi kan tilbyde en hurtig service til fødevarevirksomhederne, der sparer tid og ressourcer ved at lade os finde de rigtige kandidater. Samtidig kommer det selvfølgelig også vores ledige medlemmer til gode, da vi kan gøre opmærksomme på stillinger, som ikke nødvendigvis er slået op på jobnet, siger Bodil Ankerstjerne, konsulent i Fødevareforbundet NNFs a-kasse.
Her søger fødevarearbejderne hjælp
Fødevarearbejderne foretrækker også at søge hjælp hos a-kassen, hvis de står uden job. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Analyse Danmark. Her svarer 58 procent, at de vil søge hjælp i a-kassen, hvis de skal søge nyt job.
Fire nye ansigter på under 12 timer
Når produktionen går op og ned, kan det nogle gange være en udfordring at skaffe ny arbejdskraft med kort varsel.
Men det er lykkedes for Bo G. Christensen sammen med jobvejleder Anna Skaaning fra Fødevareforbundet NNF s a-kasse.
- En dag kom ledelsen over middag og ville hyre vikarer til at sætte etiketter på en masse mørbrad dagen efter. Jeg sagde, at det behøvede de ikke. Jeg ringede til Anna Skaaning fra a-kassen i Esbjerg og bad om hurtig hjælp - vi skulle skaffe fire nye medarbejdere inden kl.5.30 dagen efter. Det var en ret hektisk eftermiddag, men det var en god fornemmelse, da vi fik fire ledige medlemmer af Fødevareforbundet NNF i arbejde på under 12 timer, fortæller Bo G. Christensen.
Siden da har virksomheden ikke foreslået at bruge vikarfirmaer til at løse hurtige opgaver.
Andre gange har tilfældigheder også en finger med i spillet. Det kender Lennart Rohr alt til.
- Jeg mødte tilfældigt en kammerat i kiosken en dag. Han nævnte, at a-kassen havde skaffet ham arbejde herude. Så ringede jeg herud. Det virkede mere effektivt end at sende en skriftlig ansøgning, fortæller Lennart Rohr, der startede på SB Pork for et par måneder siden.