Foto af "Det har været en personlig rejse", siger Lykke Andersen, tillidsrepræsentant hos Odense Marcipan, om akademi-uddannelsen
Nyhed

Den nye type tillidsrepræsentant samler virksomheden

En akademi-uddannelse i ledelse og management har ændret syv fynske tillidsfolks syn på tillidsrepræsentantens rolle. Kodeordene er dialog, samarbejde og en helt ny tankegang

En akademi-uddannelse i ledelse og management har ændret syv fynske tillidsfolks syn på tillidsrepræsentantens rolle. Kodeordene er dialog, samarbejde og en helt ny tankegang

Rollen som tillidsvalgt kan nogle gange bedst beskrives som at være en lus mellem to negle. Man bliver klemt fra alle sider og med et ben hos ledelsen og et ben hos kollegerne, er det nemt at tilte til den ene eller anden side.

Samtidig agerer arbejdsgiverne anderledes i dag, end de gjorde både før og under krisen, og det stiller nye krav til den tillidsvalgte. Krisen har skærpet konkurrencen og virksomhederne er spillere på et globalt marked.

Derfor er det heller ikke længere nok for de tillidsvalgte bare at kunne stå på en ølkasse og råbe kollegerne op. Ligesom det heller ikke er løsningen blot at blive ledelsens forlængede arm på gulvet.

Men de nye strukturer har til gengæld skabt en ny åbning for de tillidsvalgte; Nemlig som bindeled mellem de forskellige interessegrupper på virksomhederne og som konfliktbegrænsende element.

Det mener i hvert fald de syv fynske tillidsfolk, der netop har afsluttet deres akademi-uddannelse i ledelse og management med fokus på den menneskelige side.

De ser nu helt anderledes på deres rolle som tillidsvalgt, end de gjorde, da de startede på det første modul af uddannelsen for tre år siden.

Sparringspartner for kolleger og ledelse

- Vi skal kigge indad og tage ansvar.

Sådan beskriver tillidsrepræsentant på Odense Marcipan Lykke Andersen sin nye rolle.

Andre beskriver, hvordan de nu ser sig selv som bindeleddet mellem ledelsen og kollegaerne og som den, der kan "oversætte" ledelsens ønsker og krav til kollegerne samtidig med, at de kan anvise ledelsen hensigtsmæssige måder at udøve deres ledelse på.

- Det er nemt at tale konflikter op og være med til at øge afstanden mellem kolleger og ledelsen. Men det får ingen af parterne noget ud af. I stedet skal vi tage ansvar for situationen, og være sparringsparter for både ledelsen og kollegerne, så vi når det fælles mål; at styrke vores virksomhed, forklarer Erik Thulesen, der er tillidsrepræsentant på tobaksvirksomheden Oliver Twist.  

Grøn tankegang

Det vigtigste begreb blandt de syv tillidsfolk er "Grøn tankegang".

Det har hverken noget med økologi eller lyskryds at gøre; det handler derimod om, hvordan man modtager budskaber, opgaver eller udfordringer:

- I bund og grund handler det om ikke bare at sige "nej" til alting. Det handler om at være åben og anerkendende og indgå i en dialog om svære emner, i stedet for bare at afvise dem og dermed vælge konfliktvejen. Det modsatte af "grøn tankegang" er "rød tankegang", og vi må nok erkende, at det danske arbejdsmarked primært har været kendetegnet ved "rød tankegang". Det gælder både i forholdet mellem ledelse og kolleger, men det er et gennemgående træk, der slår igennem fra den enkelte virksomhed og helt til toppen af fagbevægelsen og arbejdsgiverorganisationerne, forklarer Jens Hansen, der er mejerioperatør på Løgismose.

Han understreger, at hvis fagbevægelsen skal bevare sin styrkeposition, eller endnu bedre; Generobre det tabte, så er det helt centralt, at fagbevægelsen går væk fra at tænke "os og dem", og i stedet indtager en "grøn tankegang" og medvirker aktivt til at løse udfordringerne på det danske arbejdsmarked - i samarbejde med arbejdsgiverne, og ikke i konflikt med arbejdsgiverne. 

En personlig rejse

Da en af de syv tillidsfolk fejrede rund fødselsdag, var der seks nye ansigter med til festen. For de tre års uddannelse har bragt de syv deltagere utrolig tæt på hinanden.

- Det har været en personlig rejse, vi har været igennem. Vi er kommet tæt på hinanden, og har delt mange tanker og følelser med hinanden, som vi ikke har været vant til dele med nogen, forklarer Lykke Andersen.

De andre nikker. De har ikke bare rykket sig som tillidsrepræsentanter, men også som privatpersoner.

Den personlige rejse er et helt centralt element i den uddannelse, de har taget.  Som noget nyt, kobler uddannelsen nemlig klassiske teorier om ledelse og management med kurser i empatisk kommunikation, psykologi og meditation.

Og der er ingen tøven at spore hos de syv tillidsvalgte; de har på intet tidspunkt fortrudt, at de tog uddannelsen, og de kan kun anbefale andre at gøre det samme.

FAKTA

De syv tillidsfolk er:

Erik Thulesen, tillidsrepræsentant hos Oliver Twist
Anette Holm Madsen, arbejdsmiljørepræsentant hos Danish Crown i Faaborg
Jens Hansen, mejeri-operatør hos Løgismose,  
Kenneth Lawell, arbejdsmiljørepræsentant hos Danish Crown i Faaborg
Lykke Andersen, tillidsrepræsentant på Odense Marcipan
Søren Lind, arbejdsstudietillidsrepræsentant hos Danish Crown Faaborg
Rene Jespersen, arbejdsmiljørepræsentant på KiMs

Uddannelsen er bygget op om seks selvstændige moduler, der hver varer otte uger og afsluttes med en eksamen. De syv tillidsfolk har taget et modul hvert halve år de sidste tre år.

Uddannelsen er finansieret gennem den såkaldte 25-øres fond, der er målrettet uddannelse af tillidsvalgte.