Nyhed

Læserbrev: Grotesk at dansk korn er uønsket

Den danske miljøpolitik med særregler i forhold til resten af EU har spillet fallit. År efter år er der skåret i den mængde gødning, landmanden må tilføre markerne. Det går ud over proteinindholdet i kornet og udbytterne

Afdelingsformand Peder Pedersen, har sammen med Mogens Dall, formand for LandboSyd, haft dette læserbrev i JydskeVestkysten

Den danske miljøpolitik med særregler i forhold til resten af EU har spillet fallit. År efter år er der skåret i den mængde gødning, landmanden må tilføre markerne. Det går ud over proteinindholdet i kornet og udbytterne.

I dag er det danske korn af så elendig en kvalitet, at det ikke længere er godt nok som foder til grisene, ligesom udenlandske kornopkøbere siger nej tak. Derfor er danske landmænd tvunget til at købe sojaskrå, typisk produceret i Brasilien og Argentina, for at grisene kan blive mætte.

Det er en så dårlig forretning, at flere og flere svineproducenter stopper. På tre år er antallet af svineproducenter faldet med 25 procent. Antallet af grise til de danske slagterier er også faldet med 25 procent, og eksporten af danske smågrise til Tyskland og Polen er samtidig steget med ti procent - om året. I Tyskland og Polen må landmændene tilføre markerne 40 procent mere gødning end de må herhjemme, og de køber de danske smågrise for at fede dem op til de tyske slagterier.

Det koster tusindvis af slagteriarbejdspladser især her i den vestlige del af Danmark, hvor der netop er brug for jobs.

Ingen kan være tjent med, at den danske svineproduktion lukker. Ingen kan være tjent med, at vi skal importere foder produceret under ikke-bæredygtige vilkår på den anden side af jordkloden. Ingen kan være tjent med, at grisene skal køres i lastbiler sydpå for at ende på tyske og polske slagterier. Alt dette går ud over miljøet og klimaet. Og det går ud over slagteriarbejderen, som må se langt efter de danske grise og i stedet må se på en fyreseddel.

Sagen er, at gødningsmængden til markerne kan øges uden at det går nævneværdigt ud over de danske farvande. Planterne er nemlig så sultne, at de vil optage næsten det hele.

Mere gødning betyder også mindre CO2 og dermed mindre klimabelastning. Det er underligt, at politikere og embedsmænd ikke vil kigge på det samlede miljøregnskab.

Og for alle andre ganske almindelige borgere er det ærgerligt, at kødet i køledisken i fremtiden snakker tysk eller polsk. Hvorfor må vi ikke producere det i Danmark?

Læserbrevet er bragt i Jydske Vestkysten den 3. juni.