Nyhed

Hver fjerde fødevarearbejder har ofte smerter på jobbet

24 procent af fødevarearbejderne i Danmark har ofte smerter på grund af deres nuværende arbejde. Det viser en ny rundspørge foretaget af Analyse Danmark

24 procent af fødevarearbejderne i Danmark har ofte smerter på grund af deres arbejde. Det viser en ny rundspørge foretaget af Analyse Danmark

Knap hver fjerde fødevarearbejder har ofte smerter som følge af arbejde. Det viser en ny undersøgelse blandt medlemmer af Fødevareforbundet NNF, foretaget af Analyse Danmark. 

Det er især slagteriarbejdere og ansatte i fødevareindustrien der har ondt i kroppen, når de arbejder. 

29 procent af slagteriarbejderne angiver, at de ofte har smerter, mens 27 procent af de ansatte i fødevareindustrien angiver det samme. Butiksbagere og slagtere ligger i bunden. Her angiver hver femte, altså 20 procent at de ofte har smerter på grund af jobbet.

Michael Lund er 40 år og har smerter hver dag. Efter en voldsom arbejdsulykke og betændelse i skulderen, måtte han for et par år siden kaste håndklædet i ringen. Han kunne ikke fortsætte i branchen.

Læs hele hans historie

Hvor ofte har medlemmerne af Fødevareforbundet NNF smerter som følge af deres nuværende arbejde?

 

Ældre medarbejdere bliver ekstra hårdt ramt

Det bliver sværere for fødevarearbejderne at blive i jobbet til pensionsalderen. Det forklarer en ekspert.

- Med tilbagetrækningsreformen har vi fået den højeste pensionsalder i verden. De mest slidte har ikke en chance for at nå den, siger Henning Jørgensen, professor ved Aalborg Universitet.

En af dem der frygter for fremtiden er 35-årige Henrik Klysner, der er slagteriarbejder i Sæby.

- Så lang tid kan jeg slet ikke holde til jobbet. Jeg er lige vendt tilbage efter en måneds sygemelding efter min krop blev overbelastet. Jeg kan også se at flere af mine ældre kolleger stopper på grund af det hårde arbejde. Tidligere kunne de trække sig tilbage som 60-årige på efterløn. Det kan de ikke længere, siger Henrik Klysner.

Derfor er der brug for politisk nytænkning. Sådan lyder det fra Fødevareforbundet NNF.

- Da politikerne de facto fjernede muligheden for at gå på efterløn med tilbagetrækningsreformen i 2011, trak de også tæppet væk under de tusindevis af lønmodtagere, der ikke er syge, når de fejrer deres 60-års fødselsdag, men som er slidte efter et langt og fysisk hårdt arbejdsliv. Der er altså forskel på, om man bruger sin arbejdstid foran en computer, eller om man står ved samlebånd eller slagter svin på akkord, siger Ole Wehlast, forbundsformand i Fødevareforbundet NNF.

Han forklarer at det nuværende pensionssystem udelukkende kigger på, hvornår folk er født

- Vi kigger hverken på, hvornår folk rent faktisk startede deres arbejdsliv, eller på hvad de har lavet i deres arbejdsliv, siger Ole Wehlast.