Foto af Jan Nielsen, Peder Svendsen, Erik Berry og Henrik Harbo i gang med at skære grise.
Nyhed

Goutmetgris redder arbejdspladser

Ruslands-krisen betyder skærpet konkurrence. Specielt de mindre slagtehuse er hårdt trængt. Men så fik man en god idé på Svendborg Slagtehus

Ruslands-krisen betyder skærpet konkurrence. Specielt de mindre slagtehuse er hårdt trængt. Men så fik man en god idé på Svendborg Slagtehus

Lanceringen af Svendborg Gourmetgris er en af de væsentligste årsager til, at mange arbejdspladser på Svendborg Slagtehus blev reddet.

- Ideen er lige så enkel, som den er genial, siger tillidsrepræsentant for de 18 slagtersvende på slagteriet, Karsten Foged.

Da Rusland lukkede for import af blandt andet danske fødevarer fik det også en konsekvens for Svendborg Slagtehus. Ikke, fordi man eksporterer til Rusland, men fordi der blev overskud af grisekød på det danske marked.

- Grisekødet skulle jo sælges og derfor blev det danske marked nærmest oversvømmet med billigt kød. Det var en konkurrence, vi hverken kunne eller ville være med i, så der skulle tænkes alternativt for, at kunderne skulle vælge kød netop fra Svendborg Slagtehus, siger slagtermester og direktør Niels Hørlyck.

Løsningen blev Svendborg Gourmetgris.

- I mange tilfælde kan forbrugerne ikke se på et stykke kød, hvor det kommer fra. Måske et nummer på ribbenstegen, men hvem husker det, når man skal handle næste gang. Svendborg Slagtehus har eksempelvis 804.

Et navn og ikke blot et nummer

- Vi ville ikke lave nye produkter. Vi gav blot vores produkter et navn frem for blot et nummer. Og det virkede. Nu viste kunderne, hvad de skulle spørge efter i slagterforretningen eller se efter mærkatet på pakningerne af en glad gris med teksten "Intens smag af saft og kraft - Svendborg Gourmetgris", siger Niels Hørlyck.

- Eneste ændring af mærkatet er, at grisen for en nissehue på op mod jul!

Tillidsrepræsentant Karsten Foged siger, at man tydeligt kan smage, når det er kvalitetskød, man får i munden.

- På Svendborg Slagtehus arbejder udelukkende faguddannede slagtere, som ved, hvordan kødet skal behandles og hvordan udskæringerne skal være. Desuden skal det smage af noget. Det skal have kraft. Men hvad nytter det, at vi laver gode produkter, hvis forbrugerne ikke ved det? Det gør de så nu.

- Det er en stor og kødfuld gris med en fedtmarmorering, der gør kødet til en særlig delikat smagsoplevelse.

Grisene er udviklet ud fra devisen: De bliver først slagtet, når de er femenhalv måned. Og de bliver ikke lynnedkølet i en frysetunnel, men køler langsomt ned på en krog og modner på den måde naturligt.

- Den naturlige nedkøling gør kødet mere mørt og smagen ekstra fylde, forklarer Niels Hørlyck.

Gourmetgrisen bliver opkøbt hos udvalgte landmænd på Sydfyn. Herved bliver transporttiden både kort og mere nænsom.

Tæt samarbejde med Kildegaarden

Man slagter og forarbejdet omkring 250 til 300 svin om ugen. Hertil kommer slagtning og forarbejdning af mellem 80 og 100 stykker kødkvæg og i mellem 600 og 800 lam om året.

- Vi koncentrerer os udelukkende om kødkvæg og har en tæt samarbejdspartner med Kildegaarden - Dansk Kødkvæg, der - som gourmetgrisen - sælges til selvstændige detailslagtere og supermarkedet samt restauranter og institutioner i hele landet.

- Som et mindre slagteri har vi simpelthen har valgt de små produkter fra. Men intet går til spilde. De bløde dele af grisen, mave, lunger, tarme og så videre, bliver solgt og omdannet til biogas. Huderne bliver solgt til Tyskland.

Man har ingen lærlinge på Svendborg Slagtehus og det mener tillidsrepræsentant Karsten Foged er en skam.

- Men interessen for at blive slagter er dalende. Interessen for at lære et godt håndværk er der ikke hos de unge. Vi har tidligere haft lærlinge, men de er sprunget fra efter en måned eller to, siger han.

Karsten Foged både håber på tror på, at der er en fremtid for Svendborg Slagtehus

- Så længe forbrugerne vil betale for kød af høj kvalitet, skal vi nok overleve, siger han.

Svendborg Slagtehus har eksisteret siden 1917, hvor det blev drevet som et offentligt slagtehus af Svendborg Kommune.

Slagtehuset blev overtaget af Svendborg og Omegns Slagtermesterforening i 1950. Fire år senere opførte de sydfynske slagtermestre et nyt slagtehus på den nuværende adresse på Porthusvej. Slagtehuset er siden blevet ombygget og har fået tilbygninger hen ad vejen.

Svendborg Slagtehus blev i en længere årrække drevet af Inco Fyn under navnet Inco Svendborg Slagtehus A/S. I dag er det et selvstændigt aktieselskab.