Ansatte på Tulip Svenstrup kommer på kurser, når produktionen falder. Det giver bedre medarbejdere og færre fyringer. Det har betydet meget for blandt andet ordblinde Maibritt Lund
Slagteriarbejder Maibritt Lund, 45 har aldrig lagt skjult på, at hun er ordblind. Da produktionen på Tulip i Svenstrup dalede og der var risiko for fyringer, kom hun og kollegaen Laila Stubberup, 47, med et forslag til tillidsrepræsentanten Tina Brunsgaard.
- Vi har aldrig lagt skjult på, at vi er ordblinde. Nu må tiden være inde til, at vi kommer på kursus, siger Maibritt Lund.
Tina Brunsgaard tog sagen op med det samme. Hun kendte til Maibritt Lund og Laila Stubberups vanskeligheder med at læse og skrive, men det var ikke noget, der blev talt om på arbejdspladsen blandt kollegerne.
Det er et handicap at være ordblind
Maibritt Lund har altid været åben omkring hendes ordblindhed. Det betød, at hun i folkeskolen blev drillet og mobbet.
- Men det gjorde mobberne kun én gang. For selv om jeg er pige og ikke så stor fysisk, så kan jeg godt slå fra mig, fortæller Maibritt Lund.
Den livsglade nordjyde har aldrig haft noget imod at smøge ærmerne op, spytte i næverne og komme i arbejde. Det har blandt andet betydet, at hun har arbejdet både i Norge og Tyskland. I 1991 fik hun arbejde på Gøl Pølser - i dag Tulip.
- Selvfølgelig er det et handicap både på arbejdspladsen og i privatlivet, at man er ordblind. Man går glip af rigtig mange ting. Men man kommer langt med at være åben om sit problem, så jeg har altid spurgt andre om hjælp, hvis der var et problem, jeg ikke kunne klare, fordi jeg ikke kunne læse og forstå en tekst, siger Maibritt Lund og fortsætter:
- Hvis man ikke er åben omkring sit handicap med at være ordblind, så er jeg bange for, at mange vil stemple én som dum.
Da Tulip i efteråret 2013 havde en stor nedgang i produktionen, varslede ledelsen fyringer, men var også åben over for forslag til, hvordan man kunne sikre en del af arbejdspladserne.
- Når man ser bort fra to friske og åbne kolleger som Maibritt og Laila, så er ordblindhed ikke noget, der bliver talt om på arbejdspladsen. Jeg ved, at der må være flere, som har problemet, men de holder det meget tæt ind til kroppen.
I samarbejde med uddannelseskonsulent Susanne Sølvhøi, VUC & HF i Aalborg, kom Maibritt og Laila på kursus for ordblinde.
- Det skete efter de var blevet afklaret, så undervisningen kunne tilpasses dem, siger Susanne Sølvhøi.
Masser af selvtillid og selvrespekt
Allerede kort inde i kurset kunne Maibritt Lund mærke store forandringer.
- Jeg indrømmer gerne, at jeg var lidt skeptisk, men jeg fik nogle redskaber i hænderne, som gjorde, at jeg kunne begynde at læse korte tekster - og forstå dem. Det var helt fantastisk. Det gav mig masser af selvtillid og livskvalitet.
Da kurset var slut besluttede Maibritt Lund og Laila Stubberup, at de ville fortsætte på VUC en gang om ugen.
- Vi havde virkelig fået blod på tanden.
Og da Tulip igen sidste efterår varslede ændringer i produktionen var de to ikke sene til at foreslå, at de igen kom på kursus for ordblinde.
Susanne Sølvhøi siger, at man på VUC er glade for alle kursister, men at Maibritt Lund og Laila Stubberup skilte sig ud fra mængden ved blandt andet at være meget åbne og videbegærlige.
- Derfor blev de udnævnt til uddannelsesengle. Mange andre udnævner ambassadører, men hos os er det engle, fordi de er noget helt specielt.
Flere ansættes i produktionen
Tillidsrepræsentant Tina Brunsgaard siger, at hun er mere end stolt af sine kolleger.
- Eksempelvis stod de frem i kantinen og fortalte alle deres kolleger, at de er ordblinde, men at de også gør noget ved det. Det er meget, meget flot, siger Tina Brunsgaard.
Maibritt Lund er ikke i tvivl om, at der rundt om på arbejdspladserne er mange, som er ordblinde. Men at de ikke tør står frem med deres problem.
- Til alle jer: Vedkend, at I har problemet. Gå til jeres tillidsrepræsentant og snak om sagerne. Der er også en løsning for jer, siger Maibritt Lund.
Når der er nedgang i produktionen på Tulip sørger man for, at en del af de ansatte kommer på kurser, så man undgår fyringer.
- Det er en rigtig god løsning, fortæller Tina Brunsgaard.
Hun er tillidsrepræsentant for de omkring 110 i produktionen. Dette tal stiger i øjeblikket en del, så man forventer at komme op på omkring 140 i løbet af kort tid.