Politikerne har sovet i timen og har ikke sørget for at afhjælpe de negative konsekvenser af den russiske boykot af danske fødevarer. Det mener Danish Crown - Fødevareforbundet NNF er enig
I dagens udgave af Jyllands-Posten beskriver administrerende direktør i Danish Crown Kjeld Johannesen den "orkan" som slagteri-koncernen har været fanget i, siden Rusland indførte deres boykot mod fødevarer fra EU.
- Det er en politisk konflikt, men det er vores ejere, der betaler prisen for den. Sådan er det, og jeg må bare konstatere, at ingen politiker reelt har løftet en hånd for at afbøde de dramatiske økonomiske konsekvenser, som krisen har haft for vores branche (...) Danish Crowns ejere lider så store tab som følge af det økonomiske uvejr, at en del må forlade deres gårde, siger Kjeld Johannesen til Jyllands-Posten.
Han forklarer at Danish Crown er det europæiske slagteriselskab, der har lidt de største tab som følge af Ruslands boykot, og boykotten reducerer Danish Crowns indtjening med mere end 1 milliard kroner om året.
Hundredevis af medarbejdere fyret
I Fødevareforbundet NNF kan man nikke genkendende til beskrivelsen.
Forbundet har siden efteråret 2014 forsøgt at lægge pres på de danske politikere for at oprettet en europæisk jobfond, der kan hjælpe de medarbejdere, der mister jobbet på grund af krisen med Rusland.
Det er nemlig ikke kun Danish Crowns ejere, der har mistet deres livsgrundlag.
Det samme har hundredevis af medarbejdere i Danish Crown og resten af fødevareindustrien.
De har fået en fyreseddel fordi eksporten til Rusland er lukket ned.
- Da de første fyresedler blev delt ud til medarbejdere på Danish Crown, Arla og Tican sidste sommer, foreslog vi en jobfond, der kan hjælpe de fyrede medarbejdere videre i deres arbejdsliv. Det kan for eksempel ske ved hjælp af uddannelse. På mig virker det utrolig provokerende, at det er den fyrede slagteriarbejder fra Tican, der betaler prisen for handelskrigen mellem Rusland og EU. Men det har været svært at råbe politikerne op. Så selvom Rusland i juni besluttede at forlænge boykotten med et år, er der ingen hjælp at hente for de medarbejdere, der ender med at betale den højeste pris, forklarer Ole Wehlast, forbundsformand for Fødevareforbundet NNF.
En af de slagteriarbejdere der har haft den russiske boykot helt inde på livet er Ivan Bertelsen.
Han og omkring 160 kolleger mistede jobbet efter Thisted i Fjerritslev drejede nøglen om og lukkede i kølvandet på den russiske boykot af fødevarer.
Europæiske fagforbund går sammen
Ole Wehlast er præsident for den europæiske sammenslutning af fagforeninger indenfor fødevarebranchen (EFFAT).
Her har han rejst spørgsmålet om en europæisk jobfond, der kan hjælpe fyrede fødevarearbejdere.
Det er dog meget forskelligt, hvor hårdt de europæiske lande er ramt af boykotten, men overordnet set er der er bred opbakning til kravet.
- Henover foråret har flere fagforeninger meldt ind, at de også oplever fyringer med baggrund i den russiske boykot. Eksempelvis er Italien også hårdt ramt, så her lægger de tre fagforbund, der organiserer arbejdere inden for både fødevarer og landbrug pres på de italienske medlemmer af Europaparlamentet, ligesom vi også har en tæt dialog med de danske parlamentarikere, forklarer Ole Wehlast.
Han håber at samarbejdet med EU-parlamentarikerne og det forsatte pres på de danske politikere i sidste ende vil munde ud i en form for hjælp til de medarbejdere, der betaler prisen for den russiske boykot.