Ordnede forhold for medarbejderne giver færre sure smileys fra Fødevarestyrelsen. Det kan man nikke genkendende til hos Lantmännen Unibake i Hasselager, lidt uden for Aarhus
Overenskomster giver bedre fødevaresikkerhed. Det viser en analyse af mere end 3.000 kontrolbesøg fra Fødevarestyrelsen fordelt på ni fødevarebrancher.
Resultatet viser, at har en virksomhed ikke overenskomst, så får 4,8 procent en anmærkning og en form for sur smiley, mens det kun er tilfældet for 2,4 procent af virksomhederne med overenskomst.
Hos Lantmännen Unibake i Hasselager produceres op til 30.000 pitabrød i timen, ligesom der bliver lavet rådej til bake-off i supermarkeder og på tankstationer.
Her arbejder produktionsmedarbejderne hver dag for at sikre en høj kvalitet og sikkerhed.
Det sker blandt andet igennem uddannelse og inddragelse i kvalitetsarbejdet.
Som en del af en international brød-koncern med 23 fabrikker i 18 lande, skal Lantmännen Unibake i Hasselager leve op til flere forskellige internationale standarder for fødevaresikkerhed.
- Vi arbejder efter en række stramme internationale standarder, som betyder at vi dokumenterer og skriver alt ned undervejs i produktionen. Samtidig får vi flere internationale besøg hvert år, hvor vores produktion bliver gået efter i sømmene. Det kræver, at vores produktionsmedarbejdere har de rigtige kompetencer og er en integreret del af vores sikkerheds- og kvalitetsarbejde, siger Steen Hansen, fabrikschef hos Lantmännen Unibake i Hasselager.
Alle medarbejdere skal på det lovpligtige hygiejnekursus senest tre måneder efter de er blevet ansat.
Det samme gælder vikarer, som har været på virksomheden i mere end tre måneder.
De små ting gør forskellen
Samtidig er Lantmännen i gang med et kæmpe uddannelsesprojekt, hvor over 500 produktionsmedarbejdere i hele Danmark skal igennem et fire ugers uddannelsesforløb, for at styrke den enkeltes kompetencer.
Den ene uge er sat af til fødevaresikkerhed og hygiejne.
- Udover at der selvfølgelig skal være rent og hygiejnisk i produktionen, så er noget af det vigtigste for os, at vi kan spore hver enkelt pose med pitabrød. Så hvis der skulle gå noget galt, kan vi se præcist hvornår det enkelte pitabrød er lavet, og med hvilke produkter, siger Steen Hansen.
En af dem der har været på en uges ekstra kursus i fødevaresikkerhed, er Lis Pedersen.
Hun har arbejdet hos Lantmännen Unibake siden 2008.
- Udover at bruge tid på dokumentation og sporbarhed, så er det også vigtigt for os, at huske de små ting, der kan være afgørende for hygiejnen på arbejdet. Hvad gør man egentlig ved sine fingre i løbet af dagen, husker man at nyse indvendigt i trøjen og lignende. Det ekstra kursus satte nogle gode tanker i gang hos mig og mine kolleger, siger Lis Pedersen.
Inddragelse giver motivation
- Jeg vil skyde på, at der på et almindeligt skiftehold med 16 ansatte, bliver brugt omkring 7-8 timer. Så det svarer til at en person hele tiden dokumenterer, skriver ned og lignende, fortæller Claus Skytte, der er tillidsrepræsentant for de omkring 50 produktionsmedarbejdere.
Det generer dog ikke Claus Skytte og hans kolleger, at bruge så meget tid på kontrol og dokumentation.
- Så længe vi ved hvorfor vi skal gøre det, så går det. Det er vigtigt for os i produktionen, at vi ved hvad vi skriver ned og ikke mindst hvorfor. Det giver motivation og lyst til at gøre arbejdet ordentligt, når man ved, at ens arbejde er med til at producere gode og sikre fødevarer, siger Claus Skytte