Bagværker. Det nye ord skal bager- og konditormestre, svende og lærlinge vænne sig til fra 1. august i år. Det er nemlig navnet på den fælles uddannelse for bagere og konditorer i de første to år af hovedforløbet
Mange unge drømmer om en faglært uddannelse som konditor, men opgiver uddannelsen, fordi det er svært at finde en godkendt praktikplads.
Samtidig har flere og flere bagermestre svært ved at finde lærlinge til bageruddannelsen.
Den udfordring bliver formentlig nemmere at løse efter sommerferien.
Fra 1. august bliver konditor- og bageruddannelserne samlet i de første to år af uddannelsen under navnet Bagværker.
Fremover kan virksomheder tage alle lærlinge ind de første to år, uanset om de er godkendt til at uddanne konditorer eller bagere.
- Vi har arbejdet i flere år på at realisere den nye bagværker-uddannelse. Målet er, at flere unge får en praktikplads, og færre arbejdsgivere må opgive at finde en bagerlærling. Den fælles indgang til de to fag giver de unge mulighed for at snuse til alle facetter af fagene og foretage et fornuftigt valg af specialisering efter to år, siger Flemming Mogensen, forbundssekretær for butiksområdet i Fødevareforbundet NNF.
Han er næstformand i det Faglige Fællesudvalg for Bagere og Konditorer (DFFU), som står bag den nye bagværker-uddannelse.
Udvalget består af repræsentanter fra
Fødevareforbundet NNF, Dansk Erhverv, Bager- og Konditormestre i
Danmark og Københavns Konditorlaug.
Flemming Mogensen bakkes op af Erik Jensen, der er uddannelseskonsulent i det Fælles Faglige Udvalg for Bagere og Konditorer.
- Vi håber at kunne give de unge en bredere introduktion til de to fag, ved at slå bager- og konditoruddannelsen sammen i de første to år. Mange virksomheder må i dag sige nej til unge der vil i lære som konditor, fordi virksomheden ikke er godkendt til uddanne konditorer, siger Erik Jensen.
Specialet kommer først efter to år
Efter to år, skal lærlingene beslutte sig for, om det skal
være bager eller konditorspecialet de vil afslutte uddannelsen
med.
I april 2015 var der 160 konditorlærlinge i praktik, mens 481 lærlinge var i gang med bageruddannelsen.
Det viser tal fra Ministeriet for Børn og Undervisning.
Fremover vil bagervirksomheder kunne tage lærlinge ind de første to år af uddannelsen, hvorefter de unge, der gerne vil have et svendebrev som konditor kan søge videre til en virksomhed der er godkendt til konditor-specialet.
Er virksomheden godkendt til det speciale som lærlingen ønsker, kan lærlingen fortsætte i samme virksomhed.
- De to fag er stadig forskellige, men vi vil gerne give de unge bedre mulighederne for at komme i gang med uddannelsen, samtidig med at virksomhederne får nemmere ved at finde lærlinge, siger Erik Jensen.
De første unge starter på bagværker-uddannelsen 1. august.
Når små håndværksfag skal udvikle sig og ruste sig til fremtiden, er uddannelsen et helt centralt element.
- Det er ikke nogen hemmelighed at bagerbranchen er presset, især af bake-off brød i supermarkederne. Derfor skal vi hele tiden udvikle vores håndværksfag, så de unge får øjnene op for, hvad bager- og konditorfaget kan tilbyde. Jeg håber den nye bagværker-uddannelse vil tiltrække dygtige og interesserede unge, der har lyst til at udvikle faget, siger Flemming Mogensen.
Udover den nye bagværker-uddannelse, har han været med til at kickstarte en diskussion af bagerfagets fremtiden.