Henrik Beck Poulsen har ikke fortrudt, at han har skiftet høvl, hammer og sav ud med arbejdet med mælk. Men han vil gerne videre - en gang
Den nu 23-årige Henrik Beck Poulsen fra Holstebro er blandt de unge, der i efteråret blev færdige med fjerde semester på Kold College i Odense og dermed kan kalde sig mejerist.
- Selv om min far, Mogens Beck Poulsen, har arbejdet på Arla Hoco i Holstebro i over 30 år, og selvfølgelig har fortalt om sit arbejde hjemme, så har jeg aldrig troet, at jeg skulle den vej arbejdsmæssigt. Det er mere tilfældighederne spil og om at gribe en chance, når den er der, fortæller Henrik, der efter skolen valgte at komme i lære som tømrer.
- Jeg følte, at det lå godt til mig, men var nok også lidt præget af, at min storebror er uddannet tømrer.
Efter han fik sit svendebrev i 2011 arbejdede han to måneder som svend, men så ramte krisen også tømrerfirmaet JP Povlsen & Sønner og Henrik blev afskediget.
Han var dog ikke klar til at gå ledig, så han tog arbejdet som tømrer i Norge.
Norge var for langt væk
- Men det var svært. Meget svært. Jeg var jo ikke mere end 20 år og skulle pludselig stå helt på egne ben. Det var en helt ny og meget anderledes verden for mig. Jeg besluttede da også hurtigt, at jeg ville hjem til Danmark igen. Lønnen var rigtig god, men ikke nok til, at jeg ville fortsætte i Norge. Opholdet i Norge gav mig dog meget med i rygsækken, eksempelvis modenhed. Jeg kan da også kun anbefale andre at tage chefen, hvis de får mulighed for at komme til udlandet..
Henrik og hans far tog på en tre ugers ferie til USA.
- Den ferie kom til at vende op og ned på mit liv. Vi snakkede meget om alt muligt og far kunne berette om et utrolig godt arbejdsliv. Om det fantastiske ved at gå glad på arbejde, være værdsat, have ansvar - og være glad, når han kom hjem. Det tiltalte mig virkelig.
Henrik rettede en henvendelse til Hoco, men den gav negativt resultat. For det første havde man skåret antallet af elever ned fra ti til fem. Og for det andet havde de ingen ledige elevpladser. Derfor kontaktede han i stedet Holstebro Flødeost.
- Jeg var på en rundvisning og 14 dage efter blev jeg tilbudt en elevplads. Og så var det med at gribe chancen, selv om jeg aldrig har haft med mælk at gøre.
Kontakten til Holstebro Flødeost blev i øvrigt skabt fra Hoco. Jeg tror, de kunne mærke, at jeg virkelig brændte for at få en læreplads.
- Jeg blev utrolig godt modtaget og følte, at jeg lærte en masse fra dag ét.
To praktiksteder
Når man uddanner sig til mejerist skal man være på to praktiksteder og Henrik fik det ordnet således, at hans andet praktiksted blev Hoco.
Han har haft sine skoleophold på Kold College i Odense og roser skolen meget. Men han drypper også lidt malurt i bægeret.
- Opholdene på Kold College er fra ti til 14 uger, og det er altså meget lang tid at være hjemme fra. Man smutter jo ikke lige hjem til kæresten eller familien og får sin aftenkaffe. På den anden side skaber det nogle meget tætte bånd og kammeratskaber med de andre elever. Vi kommer meget tæt ind på hinanden. Det er nok en del af det at blive rigtig voksen, siger Henrik, der først bliver "rigtig" mejerist til december.
- Elevtiden er tre år og jeg kom i lære i begyndelsen af december 2011.
Henrik er glad for, at han har skiftet hammer, sav og skruer ud med at arbejde med mælk.
- Jeg kommer nok aldrig til at arbejde som tømrer igen. Det er jeg alt for glad for min nye uddannelse til. I alt har jeg jo også været i lære i syv år - og det må være nok. I alle tilfælde lige nu. Jeg er utrolig glad for mit arbejde på Hoco og håber at arbejde her i rigtig mange år. Men på et tidspunkt kunne jeg godt tænke mig at læse videre til mejeriteknikker, da det i dag handler om at sælge sig selv på arbejdsmarkedet, og en højere uddannelse kan betyde spændende jobs - ikke bare inden for mejeribranchen. Sådan er situationen her og nu. De næste mange år er det mit fokus, siger Henrik, der håber at blive fastansat på Hoco, når han er uddannet.