Foto af Klaus Olesen er tillidsrepræsentant for slagteriarbejderne hos Danish Crown i Horsens.
Nyhed

Slagteriarbejdere føler sig truet af Danish Crown

Slagteriarbejdere hos Danish Crown er vrede over ledelsens trusler om fyringer og udflytning af arbejdspladser til Tyskland. Det sker i kølvandet på en ny akkord i to afdelinger, som giver en lavere timeløn. Fødevareforbundet NNF går nu ind i sagen

Slagteriarbejdere hos Danish Crown i Horsens er vrede over ledelsens trusler om fyringer og udflytning af arbejdspladser til Tyskland. Det sker i kølvandet på en ny akkord i to afdelinger, som giver en lavere timeløn. Fødevareforbundet NNF går nu ind i sagen

Medarbejderne på Danish Crown i Horsens blev fredag truet til at acceptere en lavere timeløn.

Det fortæller tillidsrepræsentant for de ansatte på Danish Crown i Horsens, Klaus Olesen til Finans.dk

Det var en ny akkord i to afdelinger af slagteriet, som betød, at medarbejderne i de afdelinger ville få 10-20 kroner mindre i timen. Det ville medarbejderne ikke acceptere.

Ifølge Klaus Olesen har ledelsen i Danish Crown truet med at sende flere svin til Tyskland i stedet for Horsens, hvis de ansatte nedlagde arbejdet.

Det vil betyde fyringer på slagteriet i Horsens.

- Folk er frustrerede over, at kollegaer fra helt andre afdelinger kunne miste deres arbejde, hvis de utilfredse ansatte var gået hjem. Folk er nervøse. Det giver et psykisk arbejdsmiljø, som er meget svært at holde ud. Ingen ved, om de har et arbejde i næste uge, siger Klaus Olesen til Finans.dk

Fabrikschefen på Danish Crowns slagteri i Horsens, Per Laursen, skulle, ifølge Klaus Olesen, have truet de ansatte med, at dem der eventuelt ville strejke, skulle betragte sig selv som fritstillet.

Det fik alle til at genoptage arbejdet, fortæller Klaus Olesen.

Pressechef hos Danish Crown, Jens Hansen, mener ikke, at nogen er blevet truet på slagteriet i Horsens. Han understreger, at den nye akkord er lavet efter reglerne.

Han erkender, at fabrikschefen, Per Laursen, gjorde det klart, at de, som nedlagde arbejdet, blev betragtet som fritstillede.

- Per Laursen har ikke truet nogen ansatte. Han har blot gjort det klart, at man ikke ville acceptere en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse, fordi Danish Crown lige nu er bagud med 200.000 svin, siger Jens Hansen til Finans.dk

Flere svin til Tyskland

At adm. direktør for Danish Crown, Kjeld Johannesen, skulle have sagt til Per Laursen, at man fremover ville sende flere svin til Tyskland, hvis de ansatte gik hjem, mener Jens Hansen ikke er korrekt.

Det er dog blevet sagt, forklarer Jens Hansen.

- Kjeld Johannesen har ikke sagt noget til Per Laursen. Per Laursen har selv gjort det klart, at man ville flytte noget af produktionen til Tyskland, hvis de ansatte nedlagde arbejdet. Det er noget, som vi aldrig har gjort før, men i en situation, hvor vi er så meget bagud, kunne det blive en nødvendighed, siger han til Finans.dk

Hvis medarbejderne er utilfredse med en ordning, kan de f.eks. klage til fagforeningen. Der er et klart system til den slags, fortæller Jens Hansen.

Fødevareforbundet NNF er allerede involveret i sagen.

- Jeg har forståelse for kollegernes frustrationer. Derfor har vi nu henvendt os til Danish Crowns arbejdsgiverorganisation DI og bedt om et møde. Det er desværre ikke første gang, at medarbejderne oplever at blive mødt med trusler fra Danish Crown, siger Jim Jensen, forbundssekretær for slagterindustriområdet i Fødevareforbundet NNF.

Over halvdelen har oplevet trusler om fyring

51 procent af fødevarearbejderne har oplevet trusler om fyring eller andre sanktioner på deres nuværende arbejdsplads. Det viser en rundspørge foretaget af Analyse Danmark blandt medlemmer af Fødevareforbundet NNF. 

LÆS: Hver tredje har bøvl med bossen

Det kan have store konsekvenser når der er bøvl med bossen på arbejde.

- Vi får flere og flere sager, hvor ansatte går ned med stress eller får psykiske problemer på grund af deres chef. Mange ansatte er bange for at miste jobbet, og tør ikke sige fra, hvis en chef er truende eller ikke sørger for at instruere medarbejderne i, hvordans de skal løse deres opgaver, siger Ghita Christiansen, socialrådgiver i Fødevareforbundet NNF.