Nyhed

Hver tredje har bøvl med bossen

Mere end hver tredje fødevarearbejder oplever konflikter med chefen flere gange om måneden. Det giver psykiske arbejdsskader fortæller socialrådgiver i Fødevareforbundet NNF

Mere end hver tredje fødevarearbejder oplever konflikter med chefen flere gange om måneden. Det giver psykiske arbejdsskader fortæller socialrådgiver i Fødevareforbundet NNF

Bøvl med bossen er noget som mange fødevarearbejdere mærker i hverdagen.

I en ny undersøgelse foretaget af Analyse Danmark blandt medlemmer af Fødevareforbundet NNF, svarer 34 procent af fødevarearbejderne, at de har konflikter med en chef på arbejdspladsen flere gange om måneden.

"Det sker jævnligt at jeg bliver brugt som syndebuk for hændelser der er sket uden for min arbejdstid eller uden for mit område."

"Jeg blev truet med fyring, fordi jeg af læger og kommune blev bedt om at tage tre måneders orlov for at passe min kronisk syge datter."

Sådan fortæller to anonyme fødevarearbejdere om deres chefer i undersøgelsen foretaget af Analyse Danmark. Og de er ikke alene.

51 procent af fødevarearbejderne siger, at de har oplevet trusler om fyring eller andre sanktioner på deres nuværende arbejdsplads.

Så ofte har fødevarearbejderne konflikter med den nærmeste chef på arbejdspladsen

Chefen slider på psyken og giver stress

Det kan have store konsekvenser når der er bøvl med bossen på arbejde.

- Vi får flere og flere sager, hvor ansatte går ned med stress eller får psykiske problemer på grund af deres chef. Mange ansatte er bange for at miste jobbet, og tør ikke sige fra, hvis en chef er truende eller ikke sørger for at instruere medarbejderne i, hvordans de skal løse deres opgaver, siger Ghita Christiansen, socialrådgiver i Fødevareforbundet NNF.

Læs slagtersvenden Pias historie. Hendes nye chef fik kørt slagterbutikken i sænk

Hun fortæller, at mange skjuler deres lidelser, når de bliver ramt af stress eller andre psykiske arbejdsskader. 

- Psykiske skader medfører ofte skyld- og skamfølelser. "Hvorfor er jeg så svag, når de andre kan tåle mosten". Og derudover er de ramte bange for for at stå frem. De frygter kollegernes reaktion, en uønsket omplacering eller at blive fyret, siger Ghita Christiansen.

Tonen på arbejdspladsen er flere steder blevet mere hård.

- Jeg har oplevet hvordan medlemmer er blevet kaldt "sorte svin" eller at der bliver råbt "skrid hjem til din mor", siger Ghita Christiansen.

Omkring hver femte fødevarearbejder oplever af og til at blive udsat for en urimelig kritik af sin nærmeste chef, ligesom 11 procent af fødevarearbejderne i undersøgelsen fortæller, at de af og til oplever at blive overfuset af den nærmeste chef.

Det psykiske arbejdsmiljø bliver nedprioriteret

Det er ikke den enkelte medarbejder som er ansvarlig for at tonen på arbejdspladsen er god, og at det psykiske arbejdsmiljø er i top.

Det er virksomhedens ansvar, men det kniber flere steder med at prioritere området.

- Vores sikkerhedsrepræsentanter melder ind til os, at det psykiske arbejdsmiljø bliver nedprioriteret og lider under manglende viden om, hvad der virker. Så udviklingen vil bare fortsætte i den gale retning. Det er så ærgerligt, for der er mange ting som virksomhederne kan gøre. Bisca på Sydsjælland har eksempelvis arbejdet systematisk med at sikre et godt arbejdsmiljø, siger Ghita Christiansen.

Hun anbefaler, at man tager en snak med sin sikkerhedsrepræsentant eller tillidsrepræsentant på arbejdspladsen, hvis man ikke trives på jobbet.

Og man skal gøre det inden konflikterne er ekskaleret eller man er helt kørt ned af stress. Jo før man tager fat om problemerne, jo nemmere er det at løse dem.