Nyhed

Praktikpladsjagt: Kig mod fødevarebranchen

Ved udgangen af november 2014 var der 11.103 praktiksøgende elever i Danmark. Fødevareuddannelserne udmærker sig ved næsten ingen praktikpladsmangel

Ved udgangen af november 2014 var der 11.103 praktiksøgende elever i Danmark. Fødevareuddannelserne udmærker sig ved næsten ingen praktikpladsmangel

"Der er ingen praktikpladser!''. Sådan har det lydt igen og igen, og med god grund. 11.103 elever stod uden praktikplads ved udgangen af november2014.

Fødevareuddannelserne er et af de få stedet, hvor der ikke er stor mangel på praktikpladser.

Ud af de 11.103 praktikpladssøgende elever var kun 27 fra bager- og konditoruddannelsen. Ved udgangen af november havde 669 bager- og konditorlærlinge en praktikplads.

Nyuddannede kommer hurtigt i job

Det er ikke kun på grund af den store chance for at få en praktikplads at man skal vælge bager- og konditoruddannelsen. Sandsynlighed for at stille sig i arbejdsløshedskøen, når man får et svendebrev er også begrænset. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Det bekræfter uddannelseskonsulent Erik Jensen, fra bagerne og konditorernes Faglige Fællesudvalg.

- Det er en kreativ uddannelse der giver en masse muligheder, og ikke mange går ledige, når de får et svendebrev i hånden, siger Erik Jensen.

I Fødevareforbundet NNF er holdningen også, at de faglærte fødevareuddannelser giver gode muligheder.

- Det er en god investering i egen fremtid at uddanne sig til bager, konditor, slagter eller mejerist. Der er praktikpladser at komme efter, og når man er udlært er der gode jobs og muligheder for videreuddannelse, siger Pia Antonsen, forbundskonsulent i Fødevareforbundet NNF.

Slagteruddannelse giver mange muligheder

Hvis man er mere til kød end til brød, så ser det heller ikke skidt ud. For på slagteruddannelsen var der ved udgangen af november under fem elever, der ikke havde en praktikplads. I alt var 941 elever i praktik rundt omkring i landet.

Som slagterlærling er der også mulighed for at komme til udlandet som en del af uddannelsen, det har slagterlærlingen Kristian prøvet.

Klik og læs om hans halve år i England

Modsat bager- og konditoruddannelsen, kan slagterelever tage praktikdelen som skolepraktik. Lige nu er 62 slagterlærlinge i skolepraktik.

Få falder fra mejeristuddannelsen

Mælkevejen er den sikre vej at følge, hvis man vil være sikker på at gøre sin faglærte uddannelse færdig.

88 procent af eleverne på mejeristuddannelserne gennemfører hovedforløbet, afslutter uddannelsen og kan kalde sig faglært mejerist. Det viser tal fra Børne- og Undervisningsministeriet.fra 2013.

De tal står i skarp kontrast til mange andre erhvervsuddannelser. Næsten halvdelen af eleverne på landets erhvervsuddannelser får aldrig gjort deres uddannelse færdig.

Skal du vælge uddannelse?

Det er den 1. marts at alle landets 9. og 10. klasser skal vælge hvad de vil. Det gør de ved at bruge optagelse.dk til at ansøge de forskellige steder.

Står du foran at skulle vælge uddannelse? Eller skal du hjælpe og støtte dine børn i deres valg af uddannelse?

Søg inspiration og viden om fødevareuddannelserne her