Det vil koste arbejdspladser, hvis EU indfører øget mærkning af forarbejdede kødprodukter, som kommer fra flere lande. Det siger Fødevareforbundet NNF op til, at Europaparlamentet stemmer om et nyt forslag, der vil gøre det obligatorisk at skrive hvilke lande kødet kommer fra
Alle kødprodukter, som er forarbejdede og stammer fra flere lande, skal obligatorisk mærkes med alle landenavne. Det kan være leverpostej, lasagne eller pølser.
Sådan lyder et forslag som Europarlamentet skal stemme om i dag. Hvis forslaget bliver vedtaget, er det op til EU-Kommissionen at beslutte om forslaget skal fremsættes som et rigtigt lovforslag.
Forslaget kommer i kølvandet på skandalen om hestekød fundet i færdiglavede fryselasagner.
Men forslaget giver anledning til bekymring hos Fødevareforbundet NNF og Landbrug & Fødevarer.
Op til 12 procent større produktionsomkostninger
Ifølge en rapport fra EU-Kommissionen vil forslaget give danske virksomheder som Danish Crown og Tulip ekstra udgifter på op mod 12 procent af produktionsomkostningerne, hvis Europaparlamentets forslag bliver vedtaget. Samtidig vurderer EU-Kommissionen, at forbrugerne risikerer prisstigninger på op mod 25 procent, hvis forslaget gennemføres.
- Vi er ikke imod mærkning af kødprodukter, så forbrugerne kan se, hvad det er, de køber. Men forslaget vil blive en unødig ekstraomkostning for virksomhederne, og det kan koste danske job. Samtidig giver en lande-mærkning ikke forbrugerne en værdi af samme grad, som det fordyrer produktet, og derfor mener vi, at forslaget er en ommer, siger Tage Arentoft, næstformand i Fødevareforbundet NNF.
Fødevareforbundet NNF og Landbrug & Fødevarer har skrevet et brev til de danske medlemmer af Europaparlamentet og forklaret, hvorfor forslaget er problematisk.
- En obligatorisk mærkning af oprindelsesland for kød i forarbejdede fødevarer vil skabe betydelige problemer i forsyningskæden, som vil afstedkomme betydelige forstyrrelser og ineffektivitet, potentielt stigende forbrugerpriser, madspild og gøre den danske og europæiske kødindustri mindre konkurrencedygtig, skriver de to organisationer i brevet.
Tage Arentoft understreger, at Fødevareforbundet NNF meget gerne lytter til gode forslag, der kan forbedre fødevaresikkerheden og øge forbrugernes tillid til danske og europæiske kødprodukter.
- Vi har selv oprettet en whistleblower-ordning, så fødevarearbejdere anonymt kan anmelde mistanke om fusk med fødevarer, siger Tage Arentoft.
Regeringen vender tommelfingeren nedad
Det øgede pres på konkurrenceevnen kan have store konsekvenser.
- Vi frygter, at dette kan føre til tab af arbejdspladser i Danmark, og derudover mener vi også, at obligatorisk oprindelse slet ikke harmonerer med et indre marked i EU. Der er en risiko for, at Danmarks store eksport af både svinekød (til den europæiske kødforarbejdningsindustri) og kødprodukter, vil komme under yderligere konkurrencepres, skriver Fødevareforbundet NNF og Landbrug & Fødevarer.
Den socialdemokratiske fødevareordfører Orla Hav er heller ikke begejstret for forslaget, da man ikke ved, om det vil gavne forbrugerne.
- Der er en risiko for, at det kommer til at koste en milliard kroner, hvor vi så ikke fagligt ved, at det er den rigtige løsning. Så det er måske ikke den klogeste måde at gribe det an på. Og det er ikke det rigtige virkemiddel at tage i brug, siger Orla Hav til Børsen.