Foto af Medarbejdere og ledelse hos Birkum Ost modtager Arbejdsmiljøprisen 2015. Brith Nielsen (yderst til venstre) er arbejdsmiljørepræsentant på Birkum Ost.
Nyhed

Årets arbejdsmiljøpris: Birkum Ost vinder for indsats mod arbejdsulykker

Et tæt samarbejde mellem medarbejdere og ledelse har sikret et godt arbejdsmiljø og næsten ingen arbejdsulykker. Derfor vandt Birkum Ost ArbejdsmiljøPrisen 2015 i kategorien "Arbejdsulykker"

Et tæt samarbejde mellem medarbejdere og ledelse sikrer et godt arbejdsmiljø og næsten ingen arbejdsulykker. Derfor vandt Birkum Ost ArbejdsmiljøPrisen 2015 i kategorien "Arbejdsulykker"

Lidt sydøst for Odense ligger Birkum Ost.

Her producerer man blandt andet den kendte Lillebror-ost og rejeost, og så har mejeriet lige vundet ArbejdsmiljøPrisen 2015 i kategorien "Arbejdsulykker". 

Det er Arbejdsmiljørådet der hvert år uddeler ArbejdsmiljøPrisen.

-På Birkum Ost er medarbejderinvolvering nøgleordet. Når antallet af arbejdsulykker kan holdes stort set på nul, skyldes det, at alle medarbejdere arbejder systematisk med tilløb til ulykker og årsagsanalyser. Vi er meget stolte over at vinde prisen og over, at vi kan være med til at inspirere andre virksomheder", siger QEHS chef på Arla Foods amba, Birkum Ost, Maria E. O. Nielsen.

Brith Nielsen er arbejdsmiljørepræsentant på Birkum Ost, og hun er også stolt over at modtage prisen. 

- Vi er rigtigt glade. Det er dejligt at blive anerkendt for det arbejde, som vi har været igennem i løbet af de seneste fem år, siger Brith Nielsen. 

Arbejdsulykker er næsten udryddet på fem år

Siden 2010 har Birkum Ost arbejdet intensivt med at reducere antallet af ulykker.

Man har nemlig indført et Behavior Based Safety-system (BBS), også kendt som et adfærdsbaseret sikkerhedsystem, som blev ført ud i livet via et tæt samarbejde mellem arbejdsmiljøorganisationen, ledelsen og ikke mindst medarbejderne.

Det betyder, at de knap 100 ansatte eksempelvis skal minde hinanden om uheldige situationer på arbejde.

- Vi har skulle vænne hinanden til, at hvis man påpeger et problem, så er det ikke for at genere eller kritisere, men snarere for at undgå ulykker. I dag taler vi frit og åbent om det, hvis der opstår problemer med arbejdsmiljøet. Samtidig har vi en ledelse, som tør gå forrest og sige klart, at arbejdsmiljø er vigtigt og en prioritet, siger Brith Nielsen. 

Men det er ikke kun ledelsen, der skal tage ansvar. Hos Birkum Ost var man nemlig bevidst om, at man ikke fik ændret adfærd og forbedret arbejdsmiljøet uden, at medarbejderne selv tager ejerskab og ansvar for sikkerheden på arbejdspladsen.

Ejerskabet er i dag kommet ind i dagligdagen i form af omsorgsfulde kollegaer, så det nu anses som omsorg frem for stødende, hvis ens kollega påtaler, at man eksempelvis løfter på en uhensigtsmæssig måde. 

Arbejdet har givet pote.  Tidligere havde man mellem seks og ni ulykker om året. I de sidste fire år har der kun været to arbejdsulykker på mejeriet. 

- Birkum Ost viser, hvor langt man kan komme ved et godt samarbejde. Her stoler medarbejdere og ledelse på hinanden, og man tør sige til og fra. Det er fuldt fortjent, at de vinder Arbejdsmiljøprisen 2015, siger Tommy Jensen, arbejdsmiljøkonsulent i Fødevareforbundet NNF.

Birkum Ost var ikke den eneste fødevarevirksomhed, der var nomineret til Arbejdsmiljøprisen.

Lantmännen Unibake i Horsens, der producerer Hatting-brød, var også nomineret i kategorien "Arbejdsulykker".