Foto af Niels Erik Mølgaard fyrer op i ovnen i det gamle bageri på Hjerl Hede. Hver sommer mødes en flok pensionerede bagersvende og laver brød og kager som i gamle dage.
Nyhed

Vi slipper aldrig bagerfaget

Pensionerede bagersvende er aktive, når Frilandsmuseet Hjerl Hede levendegøres

Pensionerede bagersvende er aktive, når Frilandsmuseet Hjerl Hede levendegøres

Når Frilandsmuseet Hjerl Hede ved Vinderup i Vestjylland hver sommer og i weekenderne op til jul levendegøres, er en lang række frivillige med til at føre gæsterne tilbage til datidens liv på landet i Danmark.

Blandt dem er en række tidligere bagersvende, der huserer i det gamle bageri og bager efter opskrifter fra omkring 1930.

- Dejen til brødet og kagerne laves helt fra bunden og bages i den gamle ovn, hvor vi fyrer med træ. Det er virkelig dejligt og spændende at være med - ikke mindst, fordi man er sammen med gode kolleger, som alle har forladt faget for mange år siden, siger en af de aktive bagersvende, den nu 73-årige Niels Erik Mølgaard fra Ballerup.

Når han og kollegerne er i sving i bageriet føler de sig ofte hensat til tiden, hvor de selv kom ind i faget.

For Niels Erik Mølgaards vedkommende var det ved lidt af en tilfældighed.

Han og en kammerat kom i et lille landsbybageri på Odden - Nygaards Brødfabrik - hvor man arbejdede efter de gode, gamle principper.

Kom i lære

- Mester kunne mærke på mig, at jeg var meget glad for at komme i bageriet og var villig til at tage mig i lære, når jeg fik ud af 7. klasse og var konfirmeret. Vi var kun os to og der var ingen butik. Alt, vi lavede, blev kørt i brødvognen og solgt på gårdene og til de små købmandsforretninger ved havet.

- Og, fortæller Niels Erik Mølgaard, der blev arbejdet meget. Vi lavede alt fra kager og småkager til fransk- og rugbrød, wienerbrød, sandkager og ikke mindst roulader og tvebakker. Rouladerne blev i øvrigt rullet sammen i avispapir!

Niels Erik Mølgaard fortsatte sin læretid i et bageri i Glumsø, hvor lønnen var 250 kr. om ugen plus kost og logi.

Men hovedstaden fristede, så han tog sidste del af uddannelsen i København.

- Her var lønnen 350 kroner, men så skulle jeg selv sørge for kost og logi.

Den unge sjællænder havde udlængsel og ville gerne ud at sejle. Det kom han med et fragtskib fra ØK. Han fik jobbet, fordi han kunne bage rugbrød.

- Men jeg skulle også stå for alt det kolde i køkkenet samt salg af øl og vin til matroserne. Og, indrømmer han, her blev jeg taget godt og grundigt ved næsen. De snød sig til en bestemt slags øl til en billig penge. Men jeg var jo ung og uerfaren.

Senere fik han hyre på A.P. Møllers Regina Mærsk og arbejdede et stykke tid som bager og ungkok i Tyskland.

Ansat i lufthavnen

Niels Erik Mølgaard havde forskelligt arbejde som bagersvend inden han i 1978 blev ansat som bager hos SAS Catering i Københavns Lufthavn.

- Det var utroligt spændende og jeg havde rigtig mange gode kolleger. Men jeg fandt også hurtigt ud af, at ledelsen behandlede os, som de ville. Derfor blev jeg faglig aktiv.

Niels Erik Mølgaard var tillidsrepræsentant i over en halv snes år og sad i bestyrelsen for bagersvendenes fagforening - i dag Fødevareforbundet NNF - i endnu flere år.

- Jeg følte virkelig, at jeg og kollegerne var med til at gøre en forskel. Forholdene for bagersvendene blev bedre med årene, fortæller Niels Erik Mølgaard, der i en årrække også var gæstelærer i folkeskolerne i og omkring København.

- Jeg kom og fortalte om bagerfaget, og det inspirerede en del unge til at vælge at gå den vej. Men efterhånden ebbede det ud. Vi blev ikke længere inviteret som gæstelærere, og det er en meget stor fejl. I dag aner mange unge jo ikke noget om de forskellige håndværk, og står nærmest på Herrens mark, når de skal vælge en uddannelse. Det burde fagforeningerne og politikerne tage seriøst op igen.

Som at arbejde i en tidslomme

Niels Erik Mølgaard stoppede som 60-årig, da lufthavnens flykøkken blev nedlagt og det kun var omkring halvdelen af medarbejderne, der kunne fortsætte hos Gate Gourmet.

- Men så tog jeg 9. klasse med blandt andet engelsk, dansk og EDB og fik senere arbejde som aktiveringsmedarbejder i den indre by. På den måde kunne jeg blive stående i fagforeningen.

Det er femte år Niels Erik Mølgaard er med i levendegørelsen på Hjerl Hede.

- Det er, som at blive puttet ned i en tidslomme. Vi får virkelig lov til at arbejde med alle grundbegreberne i bagerfaget. Og så flyver røverhistorierne over bordet, når vi holder fri. Vi bor i en hytte, som fik navnet Olle Kolle, fordi vi ikke er af de nyeste årgange. Det fik vi nu hurtigt døbt om til Olle Bolle, for vi er jo bagere. Og vi slipper aldrig bagerfaget, siger Niels Erik Mølgaard.

Læs mere om levendegørelserne på hjerlhede.dk