På Valsemøllen i Esbjerg får de ansatte et ansvarstillæg og ekstra for at rense siloer
Tillidsrepræsentant for de 42 ansatte i produktionen på Valsemøllen i Esbjerg, Bjørn Hvidtfeldt, mener, at man gennem mange år har forhandlet sig frem til en god lokalaftale.
- Arbejdspladsen er ikke større end alle kender alle. Desuden har vi et glimrende samarbejde med ledelsen og bliver taget med på råd, når der skal ske ændringer. Det samme gælder inden for arbejdsmiljøet. Problemerne bliver taget i starten, så de ikke vokser sig store, siger Bjørn Hvidtfeldt.
Han støttes af sin kollega på Valsemøllen, Poul Krogh Petersen, der repræsenterer virksomhedens medlemmer inden for den fødevareindustrielle overenskomst i Fødevareforbundet NNF Sydjylland.
- Det er vigtigt, at vi hele tiden er meget tæt på, hvad der sker på vores arbejdsplads. Og det er vi på Valsemøllen, siger han.
Frivilligt at rense siloer
I lokalaftalen optjener NNF'erne blandt andet et ansvarstillæg, der er delt i to satser, man har en gruppelivsforsikring og så giver det ekstra, når man renser siloer.
- Det er frivilligt, om man vil påtage sig arbejdet med en rense siloer. For det er ikke alle, der er lige begejstret for at blive sænket 25 meter ned i en silo, siger Bjørn Hvidtfeldt
På Valsemøllen producerer man alle typer af mel, kerner og kornprodukter til fødevareindustrien, håndværksbagerne, storkøkkener, detail og en mindre del til eksport.
- Det er meget forskelligt, hvad kunderne efterspørger. Vi har melblandinger med lav og højt koncentrat til de helt færdige blandinger. Det betyder jo meget, at rundstykket fra bageren smager ens hver gang og er af en høj og ensartet kvalitet, siger direktør Niels Brinch.
Den høje kvalitet får man bl.a. ved at købe korn, der er produceret i Danmark.
- Danske landmænd laver noget af det bedste korn i verden, og det benytter vi os selvfølgelig af. Det betyder også, at transporttiden er kort og at vi dermed skåner miljøet. Men, siger Niels Brinch, vi importerer også korn, bl.a. fra Frankrig. Langt den største del ankommer i lastvogne, men en del modtager vi med skib.
Vi lytter til forbrugerne
Tillidsrepræsentant Bjørn Hvidtfeldt siger, at medarbejderne er stolte af Valsemøllens produkter.
- Selv om vi nogle gange har meget travlt, så går det ikke hurtigere end alle kan følge med. Vi er meget glade for den langsomme ekspansion. Den betyder, at vi kan gå grundigt til værks, når der skal udvikles nye blandinger. Her lytter vi meget til, hvad forbrugerne og fødevareindustrien melder tilbage. Eksempelvis er det planen, at der skal satser meget mere på morgenmadsprodukter i fremtiden.
Selve møllen arbejder de fleste af årets dage, døgnet rundt. Herefter sendes produkterne til pakkeriet, hvor de pakkes i poser eller sække og endelig til lageret.
Man omsætter for omkring 600 millioner kroner om året og producerer både under eget varemærke og privat labels.
Valsemøllen er svensk-eget og med i en møllekoncern med afdelinger i Køge, Svendborg og Esbjerg samt marmeladeproduktion i Hedehusene. Desuden er der produktionssteder i Sverige og USA.