Foto af To af de nye elever på mejeristuddannelsen, Sandra Iversen og Camilla Martinsen Albæk
Nyhed

Uddannelsen uden frafald

Kommende mejerister finder selv læreplads, inden de begynder på grundkursus på Kold College, der er Skandinaviens eneste mejeriskole

Kommende mejerister finder selv læreplads, inden de begynder på grundkursus på Kold College, der er Skandinaviens eneste mejeriskole

Gennemsnitsalderen for de hold, der begynder på uddannelsen til mejerist på Skandinaviens eneste mejeriskole på Kold College i Odense, er høj.

Den kan ligge fra 23 op til 34 år. Det skyldes blandt andet, at flere i den modne alder ønsker uddannelsen og kommer i voksenlære, men også, at en del har erhvervserfaring, inden de begynder.

- På mange andre uddannelser er vi desværre et stort frafald.

Det gælder f.eks. inden for levnedsmiddel generelt. Men hos mejeristerne er det lige omvendt.

Her har vi så godt som intet frafald. Sker det, skyldes det bl.a. sygdom eller ulykke. Ingen begynder på uddannelsen og springer fra.

Alle har uddannelsesaftale

Desuden adskiller mejeristeleverne sig ved, at så godt som alle har en uddannelsesaftale, inden de begynder på grundforløbet. Det er unikt, siger uddannelseschef Bjarne Vagn Larsen fra Kold College.

Mejeristuddannelsen har eksisteret på Fyn i 125 år og de færdiguddannede mejerister er meget eftertragtede. Der er bud efter dem fra hele verden

- I Danmark har vi et meget højt uddannelsesniveau inden for mejeri. Det gør, at vores elever er eftertragtede over hele verden. Det handler både om høje kvalitetsstandarder og en udtalt evne til produktoptimering og produktudvikling. Det er altså kun en del, der kommer i arbejde på mejerier. Rigtig mange forlader faget hurtigt og får jobs inden for bl.a. medicinalindustrien, fødevareindustrien, bryggerier og lignende.

- Derfor er det meget sjældent, at vi ser ledige mejerister, siger Bjarne Vagn Larsen.

Eleverne kommer fra hele Skandinavien

Uddannelsen udbygges hele tiden. Det sker i tæt samarbejde med Mejerifagets Fællesudvalg med seks medlemmer. Her sidder bl.a. en repræsentant fra Fødevareforbundet NNF.

- Selv om Arla er den helt store medspiller på området, så har de små mejerier helt klart indflydelse. Hvis man på et mindre mejeri har ideer eller spørgsmål retter man henvendelse til udvalget, som behandler alt meget seriøst.

Hvert år uddanner Kold College knap 100 mejerister fra Danmark, Norge, Sverige, Færøerne og Island.

Uddannelsen tager tre år og eleverne er på kursus fem gange på i alt 50 uger.

- Alle får den samme uddannelse. Vi har altså ingen linjefag, hvor man kan specialisere sig. Det kan man først, når man er færdiguddannet. Desuden er det et krav, at eleverne skal være på mindst to praktiksteder i løbet af uddannelsen. Her arbejder mejerierne tæt sammen, så det er ikke et problem, siger Bjarne Vagn Larsen.