Foto af Gitte Sørensen er ergonomi-ambassadør sammen med fire andre kolleger på Korsvejens Mejeri i Fredericia.
Nyhed

Mejeri-ansatte til angreb på skæve løft

Mejeriansatte uddannes til at bekæmpe dårlige arbejdsstilinger og tunge løft. Ergonomi-ambassadører skal bremse nedslidning på landets mejerier

Mejeriansatte uddannes til at bekæmpe dårlige arbejdsstilinger og tunge løft. Ergonomi-ambassadører skal bremse nedslidning på landets mejerier

450 kilo. Så stort et pres lægger man på lænden, hvis man løfter en kasse mælk, der står ved siden af dig med strakte ben.

Næsten hver tredje arbejdsulykker på de danske mejerier handler om skæve arbejdsstillinger og tunge løft.

Derfor bliver en lang række mejeri-ansatte nu uddannet som ergonomi-ambassadører.

Et to-dages kursus gør ambassadørerne klar til at ruske op i dårlige arbejdsstillinger på landets mejerier.

- Et af de helt store arbejdsmiljøproblemer på landets mejerier er dårlig ergonomi og forkerte løft. Derfor er det et godt skridt i den rigtige retning, at der nu bliver uddannet ambassadører på mejerierne, siger Tommy Jensen, arbejdsmiljøkonsulent i Fødevareforbundet NNF.

Små fejl koster dyrt

Gitte Sørensen fra Korsvej Mejeri ved Fredericia har været på kursus og er nu ergonomi-ambassadør på sin arbejdsplads.

- Jeg har fået meget ud af ergonomi-kurset. Jeg har eksempelvis været med til at indføre øvelser med elastikker til vores tavle-møder. På den måde er musklerne ikke helt kolde når vi starter arbejdet, siger Gitte Sørensen.

Hun er en ud af fem ansatte på Korsvejens Mejeri, der er uddannet ergonomi-ambassadører. Meget af arbejdet foregår undervejs i det daglige arbejde på mejeriet i Fredericia. 

- Vi har meget manuelt arbejde på vores arbejdsplads og nogle steder kan man ikke undgå at skulle løfte tungt. Når jeg ser en kollega lave et dumt vrid i kroppen, giver jeg gode råd til hvordan det kunne gøres anderledes og bedre. Der er jo ingen der vil skade sin krop med vilje, men nogen går det hurtigt og man glemmer at tænke sig. Det kan koste dyrt i sidste ende, siger Gitte Sørensen.  

Hun har arbejdet på Korsvejens Mejeri i 20 år, og der er sket meget på i forhold til de tunge løft og skæve arbejdsstillinger siden hun startede. 

- Det har ændret sig rigtigt meget over årene. Folk er blevet meget mere bevidste om, hvordan vi bruger vores krop. Vi har stadig en masse der kan forbedres, men det går den rigtige vej, siger Gitte Sørensen.

Arbejder du på et mejeri, og er interesseret i at blive ergonomi-ambassadør, så kontakt din lokale arbejdsmiljørepræsentant eller læs mere her.