Det var tilfældighedernes spil, der gjorde blåhornet til en salgssucces hos Kornbageren i Tarup
De havde travlt med at lave morgenbrød hos Kornbageren i Tarup ved Odense.
En af bagersvendene var i gang med at lave horn, da han pludselig taber det færdige dejstykke ned i kassen med blå birkes.
Men i stedet for at kasserere stykket, så lavede man nogle flere, bagte dem og satte dem til salg sammen med rundstykkerne i butikken.
De faldt med det samme i folks smag, og mange spurgte, hvornår de igen kunne købe dette specielle morgenbrød.
- Et nyt brødstykke var født ved en fejl. I dag er blåhornet noget af det meste solgte morgenbrød, siger den 28-årige bagermester Kristian Stjernholm, der driver Kornbageren sammen med hustruen Kit.
Det trælse arbejde
Kristian Stjernholm var kun en stor dreng, da han begyndte at hjælpe i faderens bageri.
- Jeg havde alt det trælse arbejde med skure bageplader, borde, feje og så videre. Og jeg vidste tidligt, at jeg aldrig ville være bager, siger Kristian Stjernholm, der dog kom på andre tanker, da han blev ældre og fik lov til at hjælpe til i bageriet specielt i weekenderne.
Han blev uddannet bager, og tog til København, fordi han havde en drøm om også at blive konditor.
Den 1. juni i år overtog han sammen med hustruen Kit bageriet på Kornvej.
- Konkurrencen fra specielt supermarkederne og tankstationerne er stor. Men fra dag et besluttede vi, at vi ikke ville kæmpe mod discountbrød. I stedet skulle kunderne have en oplevelse hver gang, de kom i butikken. Vi ville ikke gå på kompromis med kvaliteten. Vi satser på kvalitet frem for kvalitet. Og den strategi er lykkedes. Folk betaler gerne ekstra for at få virkelig gode varer, siger han.
Kristian Stjernholm har i dag to svende og tre lærlinge ansat.
- Mange unge på uddannelsesstederne klager over, at der ikke er lærepladser nok. Og at bagermestrene ikke er villige til at tage dem ind. Den holdning forstår jeg ikke rigtig. Da jeg rettede en henvendelse til Kold College, fordi jeg gerne ville i kontakt med en ung bager, der snart var færdig på skolen, fik jeg kun to henvendelser.
Tilbud til allergikere
Lige som faderen, Jørgen Larsen, har Kristian Stjernholm specialiseret sig i at lave glutenfri kager og brød.
- Der skal altså også være tilbud til allergikerne. Vi kan ikke tillade os udelukkende at satse på den brede skare af kunder, siger Kristian Stjernholm, der med ansættelsen af en tredje lærling, håber, at han nu får tid til at føre nogle af sine ideer i bageriet ud i virkeligheden.
- Jeg har en masse ideer og tanker i hovedet, som jeg gerne vil prøve af. Det drejer sig om nye brødtyper, men nok mest inden for konditori. Jeg tror, der er et marked for lækre dessertkager med spændende fyld og i mange smagsvarianter. Det skal i alle tilfælde prøves, siger Kristian Stjernholm.
Afdelingsnæstformand i Fødevareforbundet NNF Lillebælt-Fyn, Frank Knudsen, er glad for, at Kristian Stjernholm har taget endnu en lærling ind.
- Vi ser desværre, at mange vælger faget fra, fordi de ikke kan få en læreplads. Det betyder, at der uddannes færre og det kan få alvorlige konsekvenser senere. Derfor burde langt flere bagermestre gøre som unge Kristian og tage lærlinge ind. Og, siger Frank Knudsen, så skal de små bagermestre overleve på kvalitet frem for kvantitet. Kunderne betaler gerne ekstra for at få det virkelig gode brød.
Kristian Stjernholm og Kit har to børn, Valdemar på syv og Artur på fem år. Og de har allerede besluttet, at de også skal være bagere.
- Generationsskiftet er altså sikret, siger Kristian Stjernholm med et smil.