Midt i mellem Esbjerg og Kolding ligger Danmarks nye store kreaturslagteri. Det 33.000 kvadratmeter store og spritnye anlæg er verdens mest moderne kreaturslagteri
De tidligere kreaturslagterieri Holstebro, Fårvang, Tønder og Skjern er fortid.
I dag er de fire slagterier samlet i Holsted i Sønderjylland.
Her sørger omkring 300 slagteriarbejdere for at slagte halvdelen af alle kreaturer i Danmark.
Det giver omkring 4.500 slagtninger om ugen.
Alle dyr er forskellige
En af de helt store udfordringer ved at bygge et nyt kreaturslagteri er, at dyrene er så forskellige.
På slagteriet tager de i mod alle typer kreaturer, fra ældre malkekøer til unge tyrekalve.
Derfor er slagteriet bygget fleksibelt, så medarbejdere kan justere arbejdsstilling efter størrelsen på dyret.
- Nogen gange føles det som om vi arbejder i en zoologisk
have. Alle dyr vi får ind er forskellige. Højde,
vægt, fedtprocent og så videre. Ingen er ens og det er
vores anlæg indrettet efter, siger Per Knudsen, fabrikschef
hos Danish Crown i Holsted.
Alle dyr bliver scannet flere gange undervejs fra slagtning
til den færdige vakuumpakkede udskæring.
Hård opstart
Tilbage i marts gik de første prøveslagtninger i gang og i slutningen af august hakkede Prins Joachim snoren over ved den officielle åbning af slagteriet.
Alligevel forventer ingen, at slagteriet er oppe at køre 100 procent før ved årsskiftet.
- Det er en kæmpe opgave at få et helt nyt og fuldautomatisk anlæg til at fungere, og det har taget længere tid end forventet. Men er jeg er stolt og imponeret over viljen til at få vores nye anlæg til at fungere. Alle vores medarbejdere har knoklet det sidste år, og taget overarbejde. Selvom der selvfølgelig giver lidt sure miner ind imellem, så har alle tydelig vist, at de vil have anlægget til at fungere, siger Per Knudsen.
Når man går igennem hele anlægget, er det tydeligt, at opstarten har været en hård omgang.
I de sidste uger er slagtningerne gået meget bedre, og det giver forsigtige smil og klap på skuldrene.
For tillidsrepræsentanten har åbningen af slagteriet også givet overarbejde.
Særligt praktiske opgaver, som at sikre skabe til alle, har givet udfordringer.
- Vi har fået rigtigt mange nye kolleger, og folk kommer fra forskellige slagterier rundt om i landet. Det tager tid få styr på de praktiske ting, men også at få skabt et godt sammenhold blandt kollegerne. Men det går helt sikkert i den rigtige retning, siger tillidsrepræsentanten Villy Petersen.
Fuldautomatik giver færre ulykker
En gevinst ved at lave et nyt fuldautomatiske anlæg er, at det giver færre ulykker og slider mindre på kroppen.
- Vi har gået alle processer igennem for at se om vi kan
forbedre arbejdsmiljøet. En lille detalje er de
fodskamler, som vi står på i udskæringen. Før ar de for
korte, og man risikerede at snuble. De er nu forlænget og
giver klart bedre arbejdsstillinger, siger Villy
Petersen.