Sønderhaven Gårdmejeri er det eneste af sin art i Danmark. Her laves kvalitetsoste af helt frisk mælk fra gårdens egen besætning
På Sønderhaven Gårdmejeri i Serritslev ved Brønderslev kaldes produkterne autentiske, fordi man har Danmarks højeste grad af sporbarhed.
- Det skyldes, at vi laver vores oste direkte på gården i vores eget mejeri og udelukkende af mælk fra egne køer. Vi malker morgen og aften og allerede inden morgenmalkningen er færdig, begynder mejeristen at tage mælk over i mejeriet. Vi pumper skånsomt mælken under gårdspladsen direkte fra mælketanken i stalden til ostekarret i mejeriet. Herved bevarer vi flest mulige smagsnuancer i vores oste, og da vi bruger mælk med det oprindelige fedtindhold, er 85 procent af vores oste fuldfede, fortæller ejerne Preben Ørum og Marianne Simonsen.
Parret havde meget store visioner, da de besluttede at lave deres eget gårdmejeri tilbage i 2007.
- Det var en drøm om at komme tilbage til rødderne. Om at lave de bedste produkter af vores egen mælk. Men, siger Preben Ørum og Marianne Simonsen, det blev meget mere besværligt end vi havde regnet med. Økonomien kom også til at spille en meget stor rolle. Det er ikke et projekt, man bare lige går i gang med. Vi har brugt mellem 15 og 16 millioner.
Skal have ansat endnu en mejerist
De har netop lavet en aftale med Fakta.Den betyder, at de kan sælge hele deres produktion, og dermed også skal have ansat i første omgang endnu en medarbejder på mejeriet.
- Hvis man vil overleve som et lille mejeri, så skal man tænke anderledes. Meget anderledes. Og man skal have medarbejdere, som er meget fleksible og elsker deres arbejde, siger Preben Ørum og Marianne Simonsen.
Grethe Nørgaard Nielsen har tidligere arbejdet på slagterier. Først på det nu lukkede slagteri i Brønderslev, hvor hun nåede at lave 25 års jubilæum og senest på Tulip i Svenstrup. Hun blev den anden fastansatte på Sønderhaven Gårdmejeri.
- Jeg holder utroligt meget af mit arbejde. Der er ikke to dage, som er ens. Og så har jeg lært en masse om oste, siger Grethe Nørgaard Nielsen, der i pakkeriet bl.a. har ansvaret for, at ostene vendes på de rigtige tidspunkter og at ordrerne bliver effektueret.
- Forandringerne behøver ikke være revolutionerende. Ostene, vi sælger ud af huset, er eksempelvis runde og ikke firkantede. Det betyder meget, når de præsenteres hos ostehandleren, på et hotel eller en gourmet-restaurant. Desuden har vores oste jo en spændende historie og vi ved, at folk er meget glade for den. De ved nøjagtig, hvad det er, de putter i munden. Og så mener vi, at det også betyder noget, at ostene har specielle navne. En af de store succeser en Comendante, en fuldfed ost, der sender tankerne på himmelflugt til fremmede lande.
Ostene kaldes højkvalitetsvarer.
Vi vil ikke lave discountoste
- Vi hverken kan eller vil producere discountvarer. Vores oste skal gennem den lange proces, vi mener oste skal. Nogle oste skal modne i 12 til 16 uger, mens andre, eksempelvis Comendante, skal modne i 26 uger. Og så er der de oste, der ligger i et eller to.
Preben Ørum siger, at det selvfølgelig har indvirkning på prisen.
- Pris og kvalitet følges ad, siger han.
Med den nye storkunde er optimismen for alvor vendt tilbage til Sønderhaven Gårdmejeri.
- Det er første gang i syv år vi vejrer morgenluft, siger Marianne Simonsen.
Parrets håb er at skabe luft i budgettet, så kostalden kan udvides og ombygges, så den bliver tidssvarende.
- Det var planen helt fra begyndelsen. Men så kom der en del udfordringer, som vi ikke lige have tænkt over. Vi har helt ærligt ikke dygtige nok, siger parret, der er ærlige og åbne om deres fælles projekt.
- Vi regner med, at vi har været gennem syv magre år. Nu kommer de syv fede, siger Marianne Simonsen.
Man har de senere år deltager i Nordisk Ostefestival, hvor man har høstet flere medaljer.
- Så bliver man stolt af at arbejde på Sønderhaven Gårdmejeri, siger Grethe Nørgaard Nielsen.
Man vil fortsat kunne købe gårdmejeriets mælk, kærnemælk og smør i butikken.