Foto af Ole Wehlast, forbundsformand i Fødevareforbundet NNF og Ole Linnet Juul, branchedirektør i DI Fødevarer foreslår i Jyllands-Posten at Danmark går forrest i produktionen af sundhedsfremmende fødevarer
Nyhed

Sundhedsfremmende fødevarer som et dansk vækstområde

Fødevarer med specielle egenskaber er skræddersyede til de kompetencer, vi har i Danmark. Forbundsformand Ole Wehlast blogger sammen med Ole Linnet Juul fra DI Fødevarer

Fødevarer med specielle egenskaber er skræddersyede til de kompetencer, vi har i Danmark

Danmark er så småt ved at arbejde sig ud af krisen.

Men der er langtfra tale om en hurtig tilbagevenden til mere normale forhold, og vi kæmper stadig hårdt for at få gang i væksten.

Vækst er den eneste mulighed for at øge beskæftigelsen, men vi vil ikke vækst for enhver pris.

Vi skal fortsat være bevidste om, hvordan væksten påvirker vores fremtidige muligheder.

Og vi skal aflevere en jord til vores efterkommere, der er lige så god som den, vi modtog fra vores forældre.

Derfor er det udelukket, at den vækst, vi fremkalder, bare er mere af det, som vi gør i forvejen. Vi skal være bæredygtige. Det gælder både miljømæssigt og socialt.

Derfor skal vi søge en vækst, der bygger på, at vores træk på ressourcerne ikke øges. Det betyder, at vi skal gøre mere ved de råvarer, vi anvender.

Det betyder, at vi skal sælge produkter, der indeholder mere viden.

Særlige ernæringsbehov

Kan det nu lade sig gøre, når vi taler om fødevarer?

Er fremtiden for fødevareproduktionen ikke at satse endnu mere på at producere råvarer af høj kvalitet og så bæredygtigt som muligt?

Svaret på det er, at det er det også. Ud over at lave vores traditionelle produkter på en mere bæredygtig måde er der et klart marked for mere målrettet og bearbejdet produktion.

Vi har efterhånden mere og mere viden om særlige ernæringsbehov. Der er store grupper i samfundet, der har ernæringsproblemer.

Nogle har behov for mere næring, og endnu flere har behov for mindre.

Nogle grupper har specielle ernæringsmæssige behov, der ikke uden videre kan opfyldes ved at følge de generelle kostråd om at spise varieret.

Tradition for tværfaglighed

Vi har samtidig i Danmark en tradition for tværfagligt samarbejde, en forskning på fødevareområdet i verdensklasse, virksomheder med tradition for at forny sig løbende og en arbejdsstyrke, der er veluddannet og i stand til at omsætte forskningsresultater til praktisk produktion.

Hvorfor satser vi ikke på at forene et klart markedsmæssigt behov med de kompetencer, vi har i Danmark for at opfylde behovet?

Sundhedsfremmende fødevarer - altså fødevarer der er givet specielle egenskaber rettet mod at løse helt præcise ernæringsmæssige problemer - er et klart vækstområde skræddersyet netop til de kompetencer, vi har i Danmark.

Sundhedsfremmende fødevarer kan give mere værditilvækst og mere arbejde på basis af færre råvarer.

Vi erstatter kvantitet med kvalitet. Desværre er der mange eksempler på, at nogen har opfattet sundhedsfremmende fødevarer som noget, som kan fritage den brede befolkning fra at indtage en sund og varieret kost.

De dårlige eksempler

Skræmmescenariet, der har været fremført i debatten, er usunde produkter, der markedsføres som sunde, eksempelvis ved at tilsætte vitaminer.

Vi har set flere eksempler på sådanne produkter i udlandet, men vi har heldigvis i det store hele undgået det i Danmark.

Ikke desto mindre har debatten været medvirkende til, at vi ikke har udviklet området tilstrækkeligt i Danmark.

Det er en skam. Det bør ændres, for vi har hårdt brug for at udvikle nye vækstområder, der passer til de danske produktionsvilkår.

Bør vi ikke frigøre os fra de dårlige eksempler og se mulighederne i at udvikle nye, sundhedsfremmende fødevarer i stedet for at se farerne?

Fødevareforliget er udsat

Bør vi ikke i et samarbejde mellem forbrugerne, virksomhederne, forskerne og politikerne opstille rammer, der gør det muligt at udvikle de positive elementer og samtidig forhindre de værste vildskud?

Vi vil gerne opfordre til, at debatten tages.

Og at den tages i så god tid, at resultaterne kan indarbejdes i det nye fødevareforlig. Fødevareforliget er netop udsat til begyndelsen af 2015.

Lad os benytte den ekstra tid nyttigt til at finde ud af, om vi i de kommende rammer for fødevareproduktionen i Danmark kan indarbejde nogle regler, der fremmer udviklingen og produktionen af sundhedsfremmende fødevarer i stedet for at begrænse den. Det vil gavne dansk vækst og beskæftigelse.

Ole Wehlast er forbundsformand i Fødevareforbundet NNF.

Ole Linnet Juul er branchedirektør i DI Fødevarer.

Indlægget er bragt i Jyllands-Posten 9. november 2014