Nyhed

Halvdelen af fødevarearbejderne snydes for løn

Næsten halvdelen af landets fødevarearbejdere har oplevet fejl på lønsedlen inden for det seneste år. Det viser ny rundspørge fra Analyse Danmark blandt medlemmer af Fødevareforbundet NNF
Slagteri slagteriarbejder industri
Slagteri slagteriarbejder industri

Næsten halvdelen af landets fødevarearbejdere har oplevet fejl på lønsedlen inden for det seneste år. Det viser ny rundspørge fra Analyse Danmark blandt medlemmer af Fødevareforbundet NNF

Ingen tillæg ved overarbejde, for lidt i pension eller forkerte feriepenge.

Det sker ofte, at butiksbagere, industrislagtere og andre der arbejder i fødevarebranchen oplever fejl på lønsedlen.

44 procent har oplevet fejl inden for det seneste år, og kun 25 procent af fødevarearbejderne har aldrig oplevet fejl på lønsedlen.

Det viser en rundspørge blandt medlemmer af Fødevareforbundet NNF, foretaget af Analyse Danmark. 

- De typiske problemer opstår, når overarbejde skal afvikles, når arbejdsgivere "glemmer" at indbetale til fritvalgs-kontoen eller ikke indbetaler pension fra første dag, siger Kai Nygaard, faglig sagsbehandler i Fødevareforbundet
NNF.

Lærlinge og butiksansatte rammes hårdest

Er der fejl på din lønseddel, er der en stor chanche for at du arbejder i en mindre detailbutik som bager eller slagter eller på et mejeri. I undersøgelsen angiver 61 procent af de mejeri-ansatte medlemmer af Fødevareforbundet NNF at de har oplevet fejl på lønsedlen inden for det seneste år. Når Fødevareforbundet NNF rejser faglige sager er det typisk inden for butiksområdet.  

-  Vi oplever flest sager på butiksområdet, hvor de mindre slagter- og bagerbutikker ikke altid har helt styr på reglerne eller simpelthen laver fejl, fortæller Kai Nygaard.

Han fortæller, at også lærlinge skal holde ekstra godt øje, når lønsedlen tikker ind i slutningen af måneden. 

- Vi har rigtigt mange sager om lærlinge der ikke får reguleret deres løn, som overenskomsten kræver, siger Kai Nygaard. 

Arbejdsgivere skal stramme op

Det er ikke et nyt fænomen, at mange lønmodtagere oplever fejl på lønsedlen. Derfor skal arbejdsgiverne stramme op, lyder det fra Fødevareforbundet NNF.

- Det er arbejdsgiverens pligt at sørge for de ansatte får den rigtige løn. Det er desværre et problem som vi har set i mange år, men jeg håber at antallet af fejl vil falde fremover, siger Ole Wehlast, forbundsformand i Fødevareforbundet NNF.

Når fødevarearbejdere beder Fødevareforbundet NNF om hjælp, er det oftest når der er problemer med lønnen. Det viser en oversigt over faglige sager. 

- Selvom det er arbejdsgiverens ansvar at sørge for lønsedlen, så skal medarbejderne også huske at tjekke lønsedlen og sikre sig at de rigtige tillæg er talt med. Hvis man er i tvivl, så henvend dig til Fødevareforbundet NNF, så kan vi kigge dine lønsedler igennem, siger Ole Wehlast.