På KiMs i Søndersø drages medarbejderne aktivt med i beslutningsprocesserne. - Det er med til at skabe en god arbejdsplads, siger fællestillidsmand Dan Holst
På glaspanelerne ved indgangen til produktionen på KiMs i Søndersø er der sat en række små sætninger og slogans op, som skal minde de ansatte og gæster om, at de er på en noget speciel arbejdsplads.
Et af disse slogans lyder: "Det vi gjorde godt i går, gør vi bedre i morgen".
- Det ligger nærmest på rygraden, at vi gerne vil gøre virksomheden lidt bedre for hver dag. Det gælder både arbejdsmiljøet og vores produkter. Og der gøres virkelig en stor indsats, hvor medarbejderne inddrages aktivt, siger fællestillidsmand Dan Holst.
Der er omkring 95 ansatte i produktionen, hvoraf de ti er smede. Alle er timelønnet.
Hård konkurrence
Konkurrencen inden for branchen med chips og snacks er hård, bl.a., fordi der hele tiden kommer nye discountprodukter på markedet.
- Forbrugerne kan smage det med det samme. Deres smagsløg fortæller hurtigt, om det er et kvalitetsprodukt eller ikke, de har fået i munden. Derfor er en væsentlig mission, at vi udvikler mærker og produkter, som forbrugerne elsker - og aktivt vælger, når de er sultne for sjov.
- Vi bruger ordet "elsket" seriøst. Vi pointerer, at vores produkter skal nydes, når man er sulten for sjov. Vi ønsker ikke at dække enhver form for spisebehov, men altså kun, når man er lækkersulten, siger Dan Holst.
Hos KiMs sigter man efter at blive en af de bedste arbejdspladser. Derfor vægter man arbejdsmiljøet meget højt.
- Det skal hele tiden være både sikkert, trygt og godt at være ansat hos KiMs, siger fabrikschef Jette Bruun.
Meget tilfredse
Undersøgelserne viser, at KiMs medarbejdere er mere tilfredse end gennemsnittet for danske virksomheder.
- Men vi har et langsigtet mål om at være blandt de aller bedste arbejdspladser i Danmark, siger Jette Bruun. Det gøres bl.a. ved, at der er fokus på den enkelte medarbejder og samarbejdet på tværs i virksomheden.
KiMs har seks arbejdsmiljørepræsentanter i produktionen og på lageret, og de er vigtige brikker i det daglige arbejde. Sammen med tillidsrepræsentanterne og fællestillidsmanden er de for eksempel med ved bordet, når der lanceres nye, konkrete initiativer.
Det sker for eksempel, når KiMs indretter nye lokaler og bygninger. Så bliver medarbejderne inddraget fra planlægningsfacen til indretning af bygningen.
- Når der skal indkøbes nye maskiner og andre tiltag, er det i samråd med medarbejderne, så der sættes fokus på at lette det fysiske arbejde og hindre nedslidning, siger arbejdsmiljørepræsentanterne Anders Linfort og Kjeld Lauritsen.
- Vi arbejder også løbende på at rette op på de forhold, som medarbejderne peger på, når arbejdspladsen vurderes. Desuden foretager arbejdsmiljøgrupperne sikkerhedsrunderinger og der udføres årligt personlige sikkerhedssamtaler mellem ledere og medarbejdere.
Personalepolitikker
Fællestillidsrepræsentant Dan Holst fortæller, at man har en række personalepolitikker, som skal være med til at skabe en sikker arbejdsplads.
- Det er bl.a. en alkoholpolitik, graviditetspolitik, seniorpolitik, fedme- og stresspolitik.
- Disse politikker er tillidsrepræsentanterne med til at udforme, og det er meget positivt, siger Dan Holst.
Det er ikke kun danskerne, som efterspørger produkter fra KiMs. Virksomheden er mere end 20 års erfaring med at sende kvalitetsprodukter til udlandet. Der eksporteres bl.a. til Tyskland, Island, Grækenland og Færøerne samt til turistmål som Grand Canaria, Kreta og Rhodos.
På det engelske marked har KiMs et stigende salg under private label. Butikskæden Marks & Spencer har eksempelvis valgt KiMs til "strategic partner". Det betyder, at Marks & Spencer udvikler nye chips og snacksprodukter i samarbejde med virksomheden i Søndersø.
Ud over det engelske marked producerer KiMs private labels til lande som Tyskland, Belgien og Holland.
Store krav
Hos KiMs stiller man store krav til kvaliteten af råvarerne og forarbejdningen. Derfor har man også en række kvalitetsmedarbejdere og et smagspanel af forbrugere, der løbende tester nye og eksisterende produkter.
- Og så er der selvfølgelig alle medarbejderne i produktionen. Vi smager på chips og snacks flere gange i løbet af dagen. For, siger Dan Holst, er vi nok blandt de bedste smagsdommere. Vi ved jo, hvordan kvalitet skal smage.