På landets mindste mejeri er der plads til leg, eksperimenter, tests og nicheproduktion
Danmark har fået et mikromejeri. Det er Arla Foods, der har åbnet mejeriet, der ligger i forbindelse med Mejericenter Christiansfeld og hvor intentionerne er, at der skal være plads til leg, eksperimenter, tests og nicheproduktion blandt andet i form af mælk og ymer fra Arla Unika.
- 3000 liter mælk i timen, fem timer om dagen i seks dage. Det lyder umiddelbart af meget, men holdt op mod den 55.000 liter i timen, 24 timer i døgnet i syv dage, som er den maksimale kapacitet i rørene på Christiansfeld Mejeri, er det nul og niks, siger terminalchef Keld Lyhne.
Få grønne mælkekasser
- Faktisk er vores nye mikromejeri i Christiansfeld så lille, at vi om nødvendigt kan køre et par enkelte grønne mælkekasser igennem ad gangen. Det giver uanede muligheder for at lege og eksperimentere med fedtprocenter, nye emballagetyper, gammeldags produktionsmetoder og mælk fra specielt udvalgte gårde og køer.
Mikromejeriet er ventet med spænding bl.a. hos Arla Unika, der skal bruge anlægget til at eksperimentere med mejeriprodukter som mælk, ymer og duble cream fløde. Det vil sige fløde med en fedtprocent på 48.
Stort spild
- Hidtil har vi brugt de store mejerianlæg til at producere meget små mængder af gourmetmælk og gammeldags ymer bl.a. til vores butik i Torvehallerne i København, men der er alt for stort spild, til at vi virkelig kan eksperimentere. Vi har længe haft brug for et lille bitte friskmælkmejeri, hvor vi for eksempel kan lave forsøg og opstarte en potentiel nicheproduktion, siger Dorte Ruby, chef for Arla Unika.
- Mikromejeriet betjenes ind til videre af to medarbejdere, og arbejdet med at håndtere mikromejeriets små mobile tanke og utallige små produkter, er meget manuelt, siger terminalchef Keld Lyhne.
Læs mere i det kommende nummer af Substans, der udkommer midt i marts.