På Dat-Schaub i Horsens får medarbejderne bonus, når de arbejder fejlfrit. Der renses hver dag omkring 400 kilometer grisetarme
Danmark er det eneste sted i verden, hvor man har en uddannelse til tarmrenser. Det betyder, at produkterne fra de danske tarmhuse er meget efterspurgt i hele verden. 95 procent af produktionen på Dat-Schaub i Horsens går da også til eksport, og de resterende fem procent til hjemmemarkedet.
- Intet går til spilde. Alt bliver brugt på den ene eller den anden måde. I Danmark er det fortrinsvis smaltarmen, der bruges til medister og frankfurtere. Almindelige hotdog-pølser - wienerpølser - produceres eksempelvis i lammetarm. Desuden sælges bundenderne i Danmark til blodpølse til jul, fortæller tarmmester René Holmquist Erichsen fra Dat-Schaub i Horsens.
Eksporten betyder også, at produkterne skal være hundrede procent i orden.
Ikke plads til fejl
- Der er simpelthen ikke plads til fejl. Derfor er vores medarbejdere også ekstremt dygtige til deres arbejde. Men, siger René Holmquist Erichsen, det betyder også, at de har mulighed for at optjene en pæn bonus, når de udfører deres arbejde perfekt. Vi har hele tiden kontrol af produkterne for at sikre os, at tarmene eksempelvis er uden huller, at de er renser ordentligt og så videre. Denne bonus kan udgøre op til ti procent af timelønnen.
På Dat-Schaub i Horsens arbejder der omkring 150 i produktionen i to skift, dag og aften. Desuden er virksomheden hjemsted for unge, der er i lære som tarmrensere, og skal have den praktiske del af uddannelsen fra fagskolen i Roskilde. Den teoretiske del sker fortsat i Roskilde.
Henrik Rafn, der er talsmand for de ansatte på Dat-Schaub i Horsens, siger, at man fra dag ét tager meget hånd om lærlingene.
Faste regler
- Vi har helt faste regler for, hvordan lærlingene skal komme gennem deres uddannelse. I dag tager det halvandet år at blive industritarmrenser, og man kan så bygge videre i et år og få svendebrev på, at man er uddannet tarmrenser.
Alle lærlinge får koblet en person på sin uddannelse - en mestersvend, der har ansvaret for, at de lærer det de skal og i det hele taget er deres mentor, selv om man ikke bruger den betegnelse på virksomheden.
- Man lærer hurtigt lærlingenes svage og stærke sider at kende. Derfor træder vi også til med det samme, hvis vi kan se, at en lærling har problemer. Det kan være med sit arbejde, men også privat. Det er en udfordring hver dag, men lærlingene ved, vi er her for dem, siger Henrik Rafn.
I øvrigt er det meget få af de 30 lærlinge, der antages om året, der dropper ud af deres uddannelse.
Dat-Schaub ejes af Danish Crown og slagteriet TiCan og der renses omkring 400 kilometer tarme om dagen i Horsens.
Der eksporteres til hele verden, specielt Østen, hvor man aftager de fleste maver. Italienerne er meget glade for fedtenden - endetarmsstykket -, mens franskmændene importerer de fleste krustarme.
Produkterne fra Horsens sendes til Dat-Schaub i Esbjerg, der sørger for distributionen.