Foto af For Gitte Sørensen er det blevet en hjertesag at skabe et bedre arbejdsmiljø på Korsvej Mejeri.
Nyhed

Derfor er arbejdsmiljøet så vigtigt

– Der skal være tid til sikkerhed, selv om vi har travlt, siger arbejdsmiljørepræsentant Gitte Sørensen, Korsvej Mejeri

- Der skal være tid til sikkerhed, selv om vi har travlt, siger arbejdsmiljørepræsentant Gitte Sørensen, Korsvej Mejeri

For Gitte Sørensen er arbejdsmiljøet på Korsvej Mejeri ved Fredericia, blevet en stor del af hendes liv. Hun er en af de seks arbejdsmiljørepræsentanter, der er på mejeriet, og for hende og kollegerne er det blevet en hjertesag at gøre både det fysiske og det psykiske arbejdsmiljø endnu bedre.

- Vi er nået langt, men er endnu ikke i mål. I år tager vi specielt fat på det, som kaldes adfærdsbaseret sikkerhed (BBS), fordi næsten alle de arbejdsulykker, der sker, skyldes forkert adfærd. Man tænker simpelthen ikke over, at man gør noget forkert.

Gitte Sørensen blev arbejdsmiljørepræsentant for otte år siden og har siden kæmpet for at gøre sin arbejdsplads mere sikkert og skabe bedre trivsel.

Livskvalitet

- Sagt med ét ord drejer det sig om livskvalitet. Vi skal passe på os selv om hinanden. Sker ulykken kan det få katastrofale følger, ikke kun på arbejdet, men også i privatlivet. Der skal være tid til sikkerhed, selv om vi har travlt. Det er derfor et godt arbejdsmiljø er så vigtigt, siger Gitte Sørensen, der blev kåret som Årets Arbejdsmiljørepræsentant 2013.

Men tillidshvervet kan også have sine skyggesider. Nogle gange opfatter kollegerne Gitte Sørensen som Moster Skrap, når hun påtaler en overtrædelse af reglerne.

- Men jeg tror på, at det er arbejdsmiljørepræsentanten, de bliver sur på og ikke Gitte, siger hun.

På Korsvej Mejeri har man et regelsæt omkring arbejdsmiljøet, som hver enkelt medarbejder har pligt til at sætte sig grundigt ind i.

Skal kende reglerne

- Vi kæmper hver dag for et bedre arbejdsmiljø både det fysiske og det psykiske, så det er ingen undskyldning, at man ikke kender reglerne. Og det kan få konsekvenser, når man overtræder dem.

Sikkerhedsreglerne er beskrevet i et hæfte, hvor nogle regler er fremhævet med rødt, andre med gult og de sidste med sort. Overtræder man reglerne, der er noteret med rødt, gives der en advarsel. Efter advarsel nummer to får man en fyreseddel.

Ved overtrædelse af regler, som er noteret med gult, gives der en påtale, Tre påtaler udløser en advarsel. Teksterne med sort er vejledende.

- Det giver eksempelvis en advarsel, hvis man bruger en truck til at løfte eller hejse personer med. Det udløser også en advarsel, hvis man taler i mobiltelefon, når der køres truck.

- Der er mange regler, som er noteret med rødt, fordi en overtrædelse kan være ekstrem farlig, siger Gitte Sørensen.

Dårligt psykisk

Det kan også være arbejdsmiljørepræsentanten, der træder til, hvis en medarbejder har det dårligt psykisk.

- Mobning og sexchikane kender vi ikke meget til. Men når der eksempelvis sker fyringer påvirker det alle. Er det min tur næste gang? Hvad med fremtiden for mejeriet? Og så videre. Det vil mange gerne snakke om.

- Men det kan også være et problem på hjemmefronten, som er blevet for stort. Her træder jeg til med det samme. For, siger Gitte Sørensen, det er her og nu kollegaen skal hjælpes. Ikke om ti minutter eller når der er pause.

Selv om der gøres meget for at undgå arbejdsulykker, så kan de ikke undgås.

Smørrebrød til alle

- På Korsvej Mejeri har vi et system, så alle kan følge med i, hvor længe, det er siden, vi har haft en arbejdsulykke, som betød fravær. Hver uge uden ulykker puttes der en lille hvid bold i et rør og når der er gået ti uger uden arbejdsulykker, er der smørrebrød til alle på mejeriet.

- Det er selvfølgelig dejligt, men altså ikke grund nok til, at man fortsætter sit arbejde, selv om man er kommet til skade, for eksempel faldet på en trappe, siger Gitte Sørensen.

Ildsjæl

Da hun blev udnævnt til Årets Arbejdsmiljørepræsentant 2013 på Mejeriindustriens Arbejdsmiljøkonference hed det bl.a. i begrundelsen:

"Du er en regulær ildsjæl og et godt forbillede for alle med et stort drive og gode menneskelige værdier. Du er god til at lægge stridigheder ned og hurtig til at vurdere, om du selv kan tackle situationerne inden ledelsens indgriben".

- Jeg er selvfølgelig meget glad for denne anerkendelse, men jeg gør det af lyst. Arbejdsmiljø er blevet en stor del af mit liv. Men jeg forstår også at lægge det fra mig. Hver dag, når jeg kommer hjem fra arbejde, går jeg en tur på omkring tre kilometer for at få "renset" hjernen, siger Gitte Sørensen.