Slappe miljøregler og svigtende kontrol giver tyske svineproducenter og slagterier store fordele. Landbrug & Fødevarer vil have fair konkurrence i Europa
Ammoniakken flyder ud fra mejerier og slagterier i Tyskland, mens svineproducenter stort set kan udlede lige så meget gødning og gylle, som de har lyst til. Det skader miljøet og giver de tyske svineproducenter en konkurrencefordel, som koster arbejdspladser i Danmark.
En stor del af den tyske svineproduktion foregår i Schleswig-Holstein, og her er der i praksis ingen kontrol med, hvor meget gødning landmændene spreder på markerne.
EU-regler skal være fælles for alle
Samtidig har den tyske stat valgt at give omfattende statsstøtte til den tyske svineproduktion ved hjælp af energirabatter, tilskud til staldbyggeri, billigere kødkontrol og en række andre tiltag.
Det giver samlet set de tyske svineproducenter en konkurrencefordel. Landbrug & Fødevarer håber, at de danske politikere i EU-parlamentet vil sikre fair konkurrenceforhold i Europa.
- Der skal ikke indbygges for meget fleksibilitet i de fælles EU-regler, så de enkelte lande reelt selv kan afgøre hvad støttemidler går til, og om regelsættet skal indrettes meget restriktivt eller meget lempeligt - det går ikke, siger Søren Gade, administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer.
Tusindvis af danske slagteriarbejdspladser er rykket syd for grænsen de sidste ti år. Det skyldes blandt andet ulige konkurrence.
- Parlamentarikerne skal se meget nøje på, om eksempelvis støtte til energi eller momsordninger i et enkelt land har nogle uheldige bivirkninger. Tyskerne har formået at bygge en stor svineproduktion op, men det er sket på ulige vilkår på grund af vidtgående nationale støtteordninger, siger Søren Gade.
Siden 2002 har Danish Crown flyttet mere end 7.000 job ud af Danmark. Samtidig bliver der i dag slagtet 3,5 millioner færre slagtesvin i Danmark.
Regnefejl kan koste tusindvis af danske job
Danmark er netop nu ved at forpligte sig til at reducere fire gange så meget ammoniak som EU-landene i gennemsnit. Ifølge Jyllands-Posten er reduktionskravet på 24 procent baseret på beregninger fra Aarhus Universitet. Sidenhen har universitetet dog revideret sine forventninger til, hvor meget Danmark kan reducere.
Nye tal viser, at Danmark kun kan reducere udledningen med 15 procent, uden at det koster vækst og arbejdspladser.
Ifølge en økonomisk analyse fra Landbrug & Fødevarer, vil det koste tusindvis af arbejdspladser og milliarder af tabte eksportkroner, hvis Danmark skal nedbringe ammoniakudledningen med 24 procent frem mod 2020.
I forvejen har Danmark fastsat 10 gange lavere grænseværdier for ammoniak, end det EU kræver.
- Det er klart, at det er helt skævt, og at det gør det meget svært at producere slagtesvin i Danmark, når man skal reducere fire gange mere end konkurrenterne på et område, hvor vi i forvejen er blandt de dygtigste elever i klassen. Det handler i høj grad om, at få indført en intelligent miljølovgivning, som gør det muligt at udvide antallet af grise på den enkelte bedrift, når bare landmanden kan redegøre for, at udledningerne ikke øges - det kan sagtens lade sig gøre med hjælp af nye teknologier og nye stalde, siger Søren Gade.
Fra 2005 til 2011 har Danmark reduceret udledningen af ammoniak med 11 procent. I samme periode er produktionen af danske fødevarer steget. Til sammenligning har Tyskland reduceret med tre procent, mens lande som Spanien og Frankrig har øget deres ammoniakudslip.