Slagteriarbejderne på Danish Crown i Rønne har stemt ja til at oprette et medarbejderinvesteringsselskab. Slagteriet kan fortsætte og knap 200 arbejdspladser er reddet
Mens tusindvis af danskere i disse dage valfarter til Bornholm for at deltage i det årlige Folkemøde, har omkring 190 slagteriarbejdere stemt om deres fremtid.
Mere end 90 procent af medarbejderne har torsdag sagt ja til at oprette et såkaldt medarbejderinvesteringsselskab, som skal investere i øens slagteri.
- Jeg er helt urolig lettet og glad på mine kollegers vegne. Vi har gået i konstant uvished siden januar, og bare det at have fået en afklaring, betyder rigtig meget. At afklaringen indebærer at vi bevarer vores arbejdsplads her og nu, og at vi samtidig fremsikrer vores arbejdsplads, gør det til den bedste dag i mange, mange år, siger Thomas Hansen, tillidsrepræsentant på slagteriet.
Alle slagteriarbejdere investerer, hvad der svarer til værdien af fritvalgsordningen fra i år og frem til 2019.
Det beløb svarer til omkring 3,5 procent af lønnen.
Men det er ikke kun medarbejderne der har bidraget:
- Det har naturligvis været helt afgørende at medarbejderne i dag har stemt ja, men jeg vil også gerne fremhæve, at vi jo er mange parter, der har bidraget til en redning af slagteriet. Både kommune, stat, bønder og Danish Crown bidrager nu til slagteriets fremtid. Og så vil jeg gerne takke rigtig meget for den store opbakning jeg og mine kolleger har fået. Den har betydet urtolig meget, siger Thomas Hansen.
Et lille stykke Danmarks-historie
Aftalen om et medarbejderselskab viser hvordan medarbejdere, virksomhed og øvrige interessenter kan gå sammen og sikre beskæftigelse. Sådan lyder det fra Fødevareforbundet NNF.
- Det er en stor dag i dag. Selvfølgelig først og fremmest for vores medlemmer på slagteriet i Rønne, men også for os som forbund. Vi har med aftalen om et medarbejderinvesteringsselskab på slagteriet på Bornholm skabt et lille stykke Danmarks-historie , siger Ole Wehlast, forbundsformand for Fødevareforbundet NNF
Når der er opnået en besparelse på mere end 25 millioner kroner, får den enkelte medarbejder differencen tilbage, dog tidligst i 2017.
- Jeg har stor respekt for slagteriarbejderne på Bornholm. De blev stillet overfor et ultimatum f Danish Crown - gå otte procent ned i løn eller vi lukker slagteriet. Men de stod fast og sagde nej. Nu investerer de i fremtiden, siger Ole Wehlast.
Medarbejderne får indflydelse på, hvordan selskabet administrerer investeringerne. der udpeges to medarbejdere til bestyrelsen i medarbejderinvesteringsselskabet, og to personer udpeget af Danish Crown.