- Selv om situationen virker håbløs, skal man aldrig give op, siger den tidligere slagteriarbejder Erling Kaspersen, der i dag er kantinemedhjælper
Erling Kaspersen er typen, der er svær at slå ud af kurs. Den nu 59-årige tidligere slagteriarbejder stod til at falde ud af dagpengesystemet og ende på kontanthjælp, da han tog en vigtig beslutning:
- Jeg ville ikke køres ud på et sidespor. En ting er, at det er utrolig svært at være ledig - specielt, når man er kommet op i min alder. Det er de yngre, arbejdsgiverne ansætter. Noget andet er at blive forsørget af det offentlige med kontanthjælp. Jeg synes, det er direkte ydmygende.
- Derfor tog jeg den lokale telefonbog og begyndte at ringe rundt til virksomheder, private firmaer, institutioner og skoler for at høre, om de havde brug for en frisk mand, som mig.
Da Erling Kaspersen kontaktede Løgumkloster Distriktsskole, var der bid: Han kunne komme på prøve i kantinen.
Søgte - og fik jobbet
- Efter et stykke tid blev jeg spurgt, hvorfor jeg ikke havde søgt den ledige stilling som kantinemedhjælper på skolen. Det havde jeg ikke, fordi jeg ikke vidste, at der var en ledig stilling. Men jeg nåede at lave en ansøgning inden fristen udløb. Der var 125, der havde søgt og vi var fem, der kom til samtale. Det endte med, at jeg fik stillingen, fortæller en glad Erling Kaspersen.
Erling Kaspersen havde arbejdet på slagteriet i Blans siden 1974, og var blandt de fyrede, da slagteriet brændte. Herefter havde han forskellige jobs, men havde alligevel gået ledig på længe, at dagpengeperioden var ved at udløbe.
- Den 19. januar i år var det slut med dagpenge og jeg ville komme på kontanthjælp. Men heldigvis fik jeg arbejde på skolen - og et arbejde, som jeg er virkelig glad for, siger han.
Mens Erling Kaspersen roser de faglige medarbejdere i Fødevareforbundet NNF Sydjylland for deres indsats, så har han ikke meget til overs for de samarbejdspartnere, som jobcentret har.
- Mange af deres tilbud er så tåbelige, at det skriger til himmelen, siger han.
Eleverne styrer kantinen
De store elever på Løgumkloster Distriktsskole er på skift med til at styre kantinen. Det er eleverne, der står for salg, oprydning, rengøring og så videre.
- Her på skolen har vi det princip, at maden skal være sund, uden det grænser til det ekstreme. Det skal smage godt samtidig med, at det er sundt, siger den daglige leder af kantinen, Lone Elisabeth Christiansen, der er meget glad for at have fået Erling Kaspersen som kollega.
- Han er stille og rolig og har en utrolig god kontakt med eleverne. De sætter pris på ham - og jeg kan mærke, at det er gensidigt, siger hun.
Erling Kaspersen siger, at hans arbejde i dag adskiller sig meget fra at være slagteriarbejder.
- Omgangstonen er meget anderledes og arbejdet ikke så stressende, selv om der selvfølgelig er en del ting, som skal ordnes hver dag på klokkeslæt. Eksempelvis begynder jeg klokken syv med at bage boller, skrælle gulerødder og så videre, så alt er klar til det første store frikvarter, hvor kantinen er åben.
I skal ikke give op
Erling Kaspersen har en opfordring til andre ledige:
- I skal ikke give op. For selv om det er svært at få afslag på afslag, så fortsæt kampen. Og gå gerne nye veje. Telefonbogen var et vigtigt redskab for mig. Og fortæl så åbent og ærligt, hvad I kan og har lyst til. Mange af mine tidligere kolleger er jo ufaglærte, men ingen kan tage deres erfaringer fra dem. De kan være guld værd.
- Og, siger Erling Kaspersen, benyt Jer af de tilbud, som fagforeningen kommer med. I Fødevareforbundet NNF ved de, hvad de har med at gøre. De arbejder konkret med et enkelte medlem - og så har de hjertet med i deres arbejde, siger han.