Der bliver færre fødevarejob i Danmark, men antallet af medarbejdere med udenlandsk pas stiger år for år
På fire år, mellem 2008 og 2012 er antallet af udenlandske medarbejdere i fødevarebranchen mere end fordoblet.
I 2012 var der omkring 53.500 beskæftigede i fødevarebranchen og af dem var 6.227 udlændinge. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
- En stor af den arbejdskraft der bruges i fødevareindustrien er ufaglært. Det er nemmere for virksomhederne at rekruttere østeuropæisk ufaglært arbejdskraft end faglærte med specifikke kompetencer. Derfor er der relativt mange fødevarevirksomheder, der bruger udenlandsk arbejdskraft, siger Jonas Felbo-Kolding, videnskabelig assistent hos Forskningcenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier på Københavns Universitet.
Han har været med til at lave undersøgelsen "Danske virksomheders brug af udenlandsk arbejdskraft.
Svært at presse lønnen i fødevarebranchen
Han forklarer at, selvom mange virksomheder har udenlandske ansatte, så er der ikke den store forskel i lønnen mellem de danske og udenlandske kolleger.
- Det skyldes at fødevareindustrien er et normallønsområde, hvor lønnen forhandles centralt. Derfor er det ikke er op til den enkelte arbejdsplads at forhandle lokal løn. Det gør det sværere for arbejdsgiveren at presse den østeuropæiske arbejdskraft på samme måde som eksempelvis i byggeriet, siger han.
Derfor er udenlandske kolleger heller ikke den største trussel mod de danske lønninger.
- Det største pres på danske fødevarearbejderes løn- og arbejdsvilkår er ikke fra udlændinge, der arbejder i Danmark. Det er derimod udflytning af arbejdspladser til eksempelvis Tyskland og Polen, hvor lønningerne er markant lavere, siger Jonas Felbo-Kolding.
Alligevel oplever 46 procent af Fødevareforbundet NNF's medlemmer at deres job er truet af udenlandsk arbejdskraft i Danmark. Det viser en rundspørge foretaget af Analyse Danmark blandt Fødevareforbundet NNF's medlemmer.
Forbundsformand i Fødevareforbundet NNF, Ole Wehlast, mener også, at det største pres kommer fra udflytning af jobs.
- Vi skeler ikke til hvor folk kommer fra når de arbejder i Danmark. Hvis de er medlem hos os er jeg godt tilfreds. Det er på den måde vi sikrer vore løn- og arbejdsvilkår, siger forbundsformanden.
82 procent af landets slagteriarbejdere angiver i rundspørgen at de har udenlandske kolleger.