Slagterne Steffen Klausen og Carsten Sørensen satsede og har bevist, at småt også er godt
Da Steffen Mygind Klausen, 38, og Carsten Møller Sørensen, 41, for et år siden købte Farsø Slagtehus for at blive selvstændige, havde de lagt en nøje fastlagt strategi: De ville tilbage til rødderne.
Det første de gjorde var at skifte navn til Det Lille Slagteri, bl.a. for at signalere, at slagteriet ikke er større end det er tid til at koncentrere sig om hver enkelt leverandør og kunderne.
- Der vil altid være brug for de små slagterier, hvor hobbylandmænd og lokale bønder kan få slagtet deres dyr og være med til at bestemme, hvordan dyrene skal parteres. F.eks. gør vi meget ud af at komme med ideer til, hvordan udskæringerne skal være og at kunden eksempelvis får fremstillet forskellige spegepølser af en del af kødet i stedet for at få det hakket. Vi er professionelle - også når det gælder rådgivning.
Det Lille Slagteri åbnede 1. april sidste år, og det var planen, at slagtersvend Bjarne K. Christensen, der havde arbejdet i Farsø Slagtehus, skulle hjælpe de to nye ejere i en måned med at komme rigtigt i gang.
Kun os to
- Ideen var, at vi kun skulle være os to, men sådan er det ikke gået. Fra dag ét er det gået fremad, så Bjarne K. Christensen er her stadig og medarbejderstaben er blevet udvidet med Peter Møller Kristensen og en lærling, Lasse Jensen.
Det er Carsten Sørensen, der har ansvaret for slagtningerne. Mandag slagter man kreaturer, heste, får og geder, og om tirsdagen svin.
- Dyrene kommer fra lokale besætninger. Vi køber kun den bedste kvalitet. Og så laver vi pålæg og varer til butikken efter de gamle traditioner. Intet bliver pumpet og rullepølserne bliver eksempelvis saltet længere end normalt og håndrullet.
- Danskerne elsker hakket kød, og jeg kan mærke på kunderne, at de er glade for at kunne høre hakkeren køre. Det er jo garanti for friskhed. Og så er kunderne sikre på, at vi udelukkende bruger dansk kød, siger Steffen Klausen.
Konceptet med ordentlige dyr, ordentlige varer og en god kvalitet, har betydet, at Det Lille Slagteri har kunder fra et meget stort område.
- Så er der noget ved at være slagter, siger Carsten Sørensen og Steffen Klausen.
På Det Lille Slagteri tager man sig også af nødslagtninger. Ikke døgnet rundt, men næsten.
- Vi rykker ud til nødslagtninger så hurtigt, det er muligt. Dyr, der er kommet til skade, skal ikke lide mere højst nødvendigt.
En ide blev født
Om baggrunden for, at de to slagtere satsede på at blive selvstændige, fortæller de, at samarbejdet kom i stand nærmest ved en tilfældighed.
- Vi var til den samme fest, og når to slagtere mødes, så snakker de selvfølgelig fag. Vi havde begge et ønske om at blive selvstændige og enedes om at arbejde videre med vores planer.
Carsten Sørensen er opvokset i Farsø og uddannet på Farsø Slagtehus. Derfor var det naturlig at øjnene blev rettet mod slagteriet, som var sat til salg.
- Og så endte det med, at vi købte, siger de.
Men det overraskede, at der blev så meget at lave.
I begyndelsen arbejdede vi nogle gange fra klokken halv fem om morgenen til langt ud på aftenen. Den situation var ikke holdbar, så vi måtte ansætte folk. I dag er vi kommet i et mere normalt leje, men har stadig meget travlt. Mad ud af huset er en meget stor succes og her i sommermånederne har vi masser af grill-arrangementer.
- Men vi er glade for, at vi satsede, siger Steffen Klausen og Carsten Sørensen.