Med sine 28 ansatte i produktionen er Lantmännen Schulstad i Viborg den mindste afdeling i koncernen - men den, der har den bedste økonomi
På Lantmännen Schulstad i Viborg er der 28 ansatte i produktionen og pakkeriet, og de er fordelt på et dag-, aften og nathold. Her til kommer, at man også har et weekendhold.
- Vi producerer brød 24 timer i døgnet med undtagelse af nogle timer fra fredag middag til tidligt lørdag morgen, hvor hele fabrikken gøres grundigt rent. Det er også kun om fredagen, der kan blive tale om overarbejde. Og det er der behov for nogle gange, siger tillidsrepræsentant Jørgen Moesgaard Jørgensen.
Selv om afdelingen i Viborg er den mindst i koncernen, er det den, der genererer den bedste økonomi.
- Det skyldes blandt andet, at vi ikke har en masse mellemledere, men arbejder i mindre og meget sammentømrede teams, hvor vi tager hånd om hinanden. Da der blev lavet en landsdækkende undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø på danske arbejdspladser, placerede vi os da også et pænt stykke over gennemsnittet. Det er et af de synlige beviser på, at vi har en rigtig god og tryg arbejdsplads, siger Jørgen Moesgaard Jørgensen.
De tunge skift
På Lantmännen Schulstad i Viborg producerer man toast, franskbrød og sandwitches, ferske og til frost.
- Med kun en bagelinje skal formene skiftes et par gange på hvert skift. Det sker manuelt og er et af de fysisk mere krævende arbejder. Det kan ikke gøres maskinelt. Et andet sted i produktionen, i hallen, hvor vi laver melblandingerne, er vi sluppet for de tunge løft. For bare fire år siden skulle vi løfte de tunge sække manuelt. I dag sker det per automatisk og det er en meget stor lettelse, siger han.
På Lantmännen Schulstad i Viborg producerer man omkring 60.000 brød i døgnet. Det køres til centrallageret i Vejle, hvorfra det sendes ud til forhandlingerne i hele landet sammen med Lantmännen Unibakes andre produkter.
- Vores kunderne er alt fra de store supermarkedskæder til tankstationer og kiosker med bake off. Langt den største del af produktionen er til hjemmemarkedet, men vi sælger da også lidt til eksport, eksempelvis toastbrød til Grønland.
Man har en lokalaftale, som man i øjeblikket genforhandler.
Ikke de store problemer
- Jeg synes, at lokalaftalen kører godt. Vi har ikke de store problemer. Og skulle der opstå et problem, så løser vi det, inden det vokser sig stort. Det kan vi, fordi vores fabrik ikke er større. Der er ikke en helt masse personer, der skal høres. Det er en kæmpe fordel. Og så har hver enkelt ansat et ansvar. Det betyder, at man hele tiden holder øje med sine kolleger på den positive måde, siger Jørgen Moesgaard Jørgensen.
De ansatte på Lantmännen Schulstad i Viborg har da også taget godt imod den kursusplan, som virksomheden har lanceret. Den betyder, at samtlige medarbejdere skal på et fire ugers kursus. En af dem, som har været af sted og haft de to første uger i foråret, er Min Bi Trvong, der tidligere arbejdede på det nu lukkede svineslagteri i Viborg.
- Jeg synes, det er fint, at vi kommer på kursus. Første del var utroligt spændende, fordi vi fik et godt indblik i, hvordan hele organisationen fungerer, samt, hvordan vi hver især kan udvikle os. Det er til gavn for både virksomheden og den ansatte. Og så var det hyggeligt at være sammen med kolleger fra de andre afdelinger, siger Min Bi Trvong.
Jørgen Moesgaard Jørgensen siger, at der ikke er de store udfordringer i at være tillidsrepræsentant. Han arbejder selv på aftenholdet.
- Arbejdsmoralen er meget høj, og alle hjælper alle. Derfor opstår der heller ikke de store problemer, siger han.