Nyhed

Toast: Esbjerg vinder job fra udlandet

Mere end fire millioner toast skal produceres i Esbjerg hvert år fremover. Det giver flere faste job og mindre usikkerhed hos medarbejderne

Mere end fire millioner toast skal produceres i Esbjerg hvert år fremover. Det giver flere faste job og mindre usikkerhed hos medarbejderne

I mandags blev de første toast produceret på Tulips fabrik i Esbjerg. Det sker fordi Tulip lukker i Faaborg, hvor toast-produktionen hidtil har været.

- Egentlig skulle toastproduktionen have været rykket til Tyskland, men det viste sig, at der er bedre økonomi i at producere toast hos os, siger Rolf Hansen, som er fabrikschef hos Tulip i Esbjerg til jv.dk.

En enorm lettelse

I dag producerer Tulip i Esbjerg mest suppe. Det har givet fyringer over sommer-sæsonen, da færre køber suppe på varme sommerdage.

Når toast-produktionen kommer ordentligt i gang, er håbet, at Tulip kan undgå at fyre medarbejdere om sommeren.

- Det er en kæmpe lettelse for vores kolleger, at vi får flere opgaver og kan holde produktionen mere stabil over hele året. Tidligere har vi skulle sige farvel til en del kolleger om sommeren og det er ikke rart, siger Torben Søgaard Hansen, tillidsrepræsentant hos Tulip i Esbjerg.

På længere sigt skal Tulip i Esbjerg producere næsten fem millioner toast hvert år. Det er muligt for fabrikken at lave helt op til 40.000 toast dagligt.

At fabrikken kan vinde opgaver foran næsen på tyske og polske producenter er ikke hverdag i fødevareindustrien.

Men ifølge Torben Søgaard Hansen er der en god forklaring.

- Medarbejderne har en stor del af ansvaret for driften. Vi har ingen mestersvende der leder og fordeler arbejdet - det klarer vi selv. Det giver motiverede kolleger, der virkelig brænder for opgaven, og i sidste ende giver det en effektiv og konkurrencedygtig produktion, fortæller Torben Søgaard Hansen.

Esbjerg giver Tyskland og Polen skarp konkurrence

Tulip i Esbjerg er ikke bare gode til at holde fødevareproduktion i Danmark.

De henter også job hjem fra udlandet. For tre måneder siden startede produktionen af biksemaden igen i Esbjerg.

Biksemaden var ellers sendt til udlandet, men det var ingen god forretning.

- At vi på få måneder kan udkonkurrere udlandet på to forskellige typer produktioner, det synes jeg faktisk er rigtigt imponerende. Vi kan omstille os hurtigt og er effektive, siger Torben Søgaard Hansen.

I følge Fødevareforbundet NNF viser medarbejderne i Esbjerg, at fødevareindustrien hører til i Danmark.

- Selvom det er ærgerligt, at de gode medarbejdere i Faaborg mister jobbet, så er det positivt, at produktionen bliver i Danmark. Medarbejderne i Esbjerg viser, at fødevareindustrien har en fremtid i Danmark, siger Flemming Dal Cortivo, forbundssekretær for det fødevareindustrielle område i Fødevareforbundet NNF. 

Tulip i Esbjerg har cirka 60 ansatte.