Foto af Der er fuld gang i produktionen hos Odense Marcipan. Så meget at der bliver ansat op mod 50 vikarer i sommervarmen. Det er med til at holde ledigheden nede på rekordniveau.
Nyhed

Sæsonarbejde giver rekordlav ledighed

Der har aldrig været så få ledige fødevarearbejdere. Forklaring: Sæsonarbejde og kortere dagpengeperiode

Der har aldrig været så få ledige fødevarearbejdere. Forklaring: Sæsonarbejde og kortere dagpengeperiode

En varm sommer giver travlhed i fødevarebranchen. Danskerne vil have grillmad, kølig koldskål og ekstra slik foran tv'et om aftenen.

Stor efterspørgsel på danske fødevarer betyder, at der bliver ansat mange vikarer på landets fødevarevirksomheder over sommeren.

Det har givet en dyk i ledigheden blandt Fødevareforbundet NNF's medlemmer.

I uge 29 var kun tre procent af fødevarearbejderne uden job.

Rekordlav arbejdsløshed blandt fødevarearbejdere

Så lav har arbejdsløsheden ikke været i Fødevareforbundet NNF's a-kasse i mange år.

- Det er dejligt, når så mange er i arbejde, også selvom det for nogen kun er tidsbegrænsede stillinger, siger Esben Birkesholm, forsikringschef i Fødevareforbundet NNF's a-kasse.

Hvert år oplever Fødevareforbundet NNF et markant fald i arbejdsløsheden blandt medlemmerne af a-kassen. Esben Birkesholm forventer dog, at ledigheden vil stige igen fra omkring september.

Sæsonarbejdere er ofte gengangere

En af de fødevarevirksomheder, som siger velkommen til nye medarbejdere, når sommeren banker på, er Odense Marcipan.  

Her begyndte det at strømme ind med sæsonarbejdere allerede i maj, og fra august er der 50 ekstra sæsonarbejdere i gang i produktionen.

Her er det dog ikke sommervarmen, der giver anledning til øget produktion. Det er julesalget, der allerede nu forberedes.

- Vi ansætter mellem 45-50 sæsonarbejdere, ofte fra august til november. Men i år er vi tyvstartet og er begyndt at ansætte allerede fra maj, siger Peer Sørensen, tillidsrepræsentant på Odense Marcipan.

Mange af sæsonarbejderne er gengangere fra tidligere år.

- Vi kender mange af sæsonarbejdere fra tidligere. De skal ikke oplæres, kender produktionen og får samme løn som de fastansatte. Det er altid rart at sige velkommen tilbage til gode kolleger, man ikke har set i lang tid, fortæller Peer Sørensen.

Kortere dagpenge koster stadig

En anden årsag til den lave ledighed er endnu en gang den forkortede dagpengeperiode, som har kastet mange fødevarearbejdere ud af dagpengesystemet og dermed også ud af ledighedsstatistikken.

- Vi oplever desværre stadig, at der hver måned er medlemmer, som falder for den to-årige dagpengeperiode og som ryger på kontanthjælp. Vi mangler en politisk løsning på det problem, siger Esben Birkesholm. 

Selvom arbejdsløsheden blandt alle danske lønmodtagere er uændret fra maj til juni, så ledighedsprocenten nu er på 5,1 procent, er LO alligevel moderate optimister.

- Den økonomiske udvikling er dog fortsat usikker. Det understreges også af industriens faldende forventninger, siger Benn Gandløse Vestergaard, økonom i LO og fortsætter:

- Alligevel er der også tegn på bedring. Antallet af varslede fyringer er lavere end sidste år, og der slås stadigt nye stillinger op. Begge dele er tegn på, at dansk økonomi er på vej ud af krisen.