Desværre findes "varmefri" ikke i hverken lovgivning eller overenskomsten. Se hvad du i stedet har ret til, hvis du arbejder i stærk varme
Selvom sommeren brager løs over Danmark, er det langt fra alle der bruger tiden på ferie og afslapning.
Tusindvis af fødevarearbejdere knokler i disse dage, så danskerne kan få grillpølser og koldskål i sommervarmen.
Solen og de høje varmegrader kan også betyde ekstra høje temperaturer på mange arbejdspladser.
Er dit arbejde fysisk hårdt, kan du få forhøjet blodtryk, hovedpine, træthed og koncentrationsbesvær, når temperaturen stiger på arbejdet.
Men selv en hedebølge, som Danmark oplever i disse dage, er ikke nok til, at du kan gå hjem med varmefri.
I Danmark er begrebet varmefri nemlig ikke en del af lovgivningen.
Til gengæld har du ret til flere pauser, rigeligt med drikkevand og et køligt pauserum, hvis temperaturen er for høj over en længere periode.
- De fleste arbejder bedst, når temperaturen ligger mellem 18 og 25 grader. Men der er ingen maksimumsgrænse for hvor varmt det må være på arbejdspladsen under en hedebølge, siger Tommy Jensen, Forbundskonsulent, med ansvar for arbejdsmiljø, i Fødevareforbundet NNF.
Rigeligt med drikkevand og flere pauser
Hedebølge er netop hvad Danmark oplever flere steder i landet. Det er når temperaturen når over 28 grader tre dage i træk.
Selvom du ikke kan få fri på grund af høje temperaturer, har du alligevel ret til et godt arbejdsmiljø under en hedebølge.
Tommy Jensen understreger, at det er arbejdsgiverens ansvar at sørge for frisk drikkevand, flere pauser og mulighed for at blive kølet ned i koldere lokaler i pauser, hvis temperaturen bliver alt for høj på arbejdspladsen.
Er du i tvivl om præcist hvilke rettigheder du har, hvis du arbejder i stærk varme, så kontakt din arbejdsmiljørepræsentant eller læs Arbejdstilsynets vejledning om arbejde i stærk varme.
Tommy Jensen anbefaler, at man sørger for at drikke en masse vand i løbet af en arbejdsdag, skærmer af for solen og husker at få ekstra pauser, hvor kroppen kan køle ned.