Danske slagterier er blandt de brancher, der slider hårdest på medarbejderne
Chancen for at blive sygemeldt eller være tvunget til at gå på
efterløn på grund af helbredet, er markant højere for ansatte på
landets slagterier end på resten af arbejdsmarkedet. Det viser en
ny analyse fra Det Nationale Forskningscenter for
Arbejdsmiljø.
Også ansatte i fødevareindustrien kan mærke konsekvenserne af et
opslidende arbejdsmiljø. Her er det især kvinderne, der kan mærke
konsekvenserne af et hårdt arbejde, og forlader arbejdsmarkedet i
en tidlig alder.
- At arbejde på et slagteri er hårdt. Når det handler om
nedslidning af kroppen, tager det tid at vende en negativ kurve,
ofte år. Men mange slagterier arbejder intenst med at forbedre
arbejdsmiljøet, siger Tommy Jensen, arbejdsmiljøkonsulent i
Fødevareforbundet NNF.
Hver fjerde lønmodtager i fare for nedslidning
Det er langt fra kun arbejdet på landets slagterier der slider på kroppen. Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har udpeget 18 brancher, hvor der er markant højere sandsynlighed for at ende på førtidspension, sygedagpenge eller efterløn. De 18 brancher beskæftiger tilsammen over en million ansatte, hvilket svarer til, at næsten fire ud af ti lønmodtagere er i fare for at blive nedslidt.
Det høje tal vækker bekymring hos LO, blandt andet fordi færre i
fremtiden kan få gavn af efterlønsordningen.
- Det understreger behovet for nytænkning på området, og at det er
vigtigt at sætte fokus på arbejdsmiljøet på landets arbejdspladser,
siger næstformand i LO, Lizette Risgaard, til Newspaq.
LO
foreslår, at pensions- og forsikringsselskaberne kommer
tidligere på banen for at forbedre arbejdsmiljøet og forebygge
nedslidning på landets arbejdspladser.
I dag rammes 50.000 danskere hvert år af arbejdsskader, som sender
dem på ufrivilligt otium før tid. Og årligt dør 2000 som følge af
dårligt arbejdsmiljø.