Mere end halvdelen af medarbejderne i fødevareindustrien overvejer at opkvalificere sig gennem uddannelse. Det viser en rundspørge blandt Fødevareforbundet NNF's medlemmer
Flertallet af Fødevareforbundets medlemmer vil gerne have mere uddannelse. Det viser en rundspørge, som Analyse Danmark har foretaget blandt Fødevareforbundet NNF's medlemmer. Men der kan være langt fra at overveje uddannelse til rent faktisk at tage en tur på skolebænken for at styrke sine kompetencer.
For mens over halvdelen af de adspurgte svarede, at de overvejer eller har overvejet at tage uddannelse, så fortæller kun 11,8 procent, at de har brugt deres overenskomstmæssige ret til selvvalgt uddannelse inden for de seneste to år.
- Desværre er det ikke alle arbejdsgivere, der er lige gode til at tage ansvaret på sig, så vi bruger meget energi på at råbe arbejdsgiverne op, siger Pia Antonsen, forbundskonsulent i Fødevareforbundet NNF.
Frygt for lønnedgang og manglende overblik over uddannelsesmuligheder er nogle af de vigtigste årsager til, at ansatte i fødevareindustrien ikke kommer i gang med uddannelse og kurser.
Unge klar til mere uddannelse
I snart mange år har danske unge fået fortalt, at uddannelse er vejen frem. Og det ser ud til, at de unge under 40 år har lyttet til de gode råd.
73 procent af de unge medlemmer af Fødevareforbundet NNF overvejer at opkvalificere sig igennem uddannelse eller kurser. Jo ældre medarbejderne bliver, jo færre overvejer at opkvalificere sig. De unge er også en smule oftere på skolebænken end de ældre medarbejdere, det viser rundspørgen blandt Fødevareforbundets NNF's medlemmer.
- Fremtidens arbejdsmarked bliver afhængigt af, at endnu flere får sig en uddannelse. Det vil sige, at både ufaglærte og faglærte skal have et løft for at møde de krav der stilles, siger Pia Antonsen, forbundskonsulent i Fødevareforbundet NNF med ansvar for uddannelse.
Arla-medarbejdere læser bedre
På Arla Foods Korsvej Mejeri, der ligger nær Fredericia, har hver femte medarbejder været på et læse- og stavekursus inden for de sidste år. Det er uddannelsesfonden og overenskomsten der sikrer retten til uddannelse. Alle medarbejdere har fået tilbudt en screening, der undersøger hvilke behov den enkelte har for ekstra uddannelse. Lene Petersen fik otte dages læse- og stavekursus.
- Jeg troede jeg var ordblind, men det var jeg slet ikke. For eksempel var jeg ret hurtig til at læse, men det havde jeg slet ikke forstået, siger Lene Petersen, der arbejder i pakkeriet hos Arla på Korsvej Mejeri.
Kurset har givet hende mere selvtillid og det betyder meget i hverdagen.
- Hvis selvtilliden er i orden, så kan du meget mere i hverdagen. Du udfører simpelthen noget bedre arbejde, siger Lene Petersen, der arbejder i pakkeriet på Korsvej Mejeri.
Hun bliver bakket op af sin chef Troels Møller Overby, der understreger, at uddannelse er en god forretning for mejeriet.
- Vi er lidt specielle, fordi meget af vores innovation foregår her på virksomheden. Jobbet er i forandring, og så stiger vores behov jo også for uddannelse af medarbejderne, siger Troels Møller Overby, mejerichef på Korsvej Mejeri.