Nyhed

Få falder fra mejeristuddannelsen

Mejerielever er blandt landets bedste til at gennemføre en erhvervsuddannelse

Mejeristelever er blandt landets bedste til at gennemføre en erhvervsuddannelse. Næsten ingen dropper uddannelsen undervejs

Mælkevejen er den sikre vej at følge, hvis man gerne vil have en faglært uddannelse. Det viser tal fra Børne- og Undervisningsministeriet. Over 90 procent af eleverne på mejeristuddannelserne gennemfører grundforløbet, og hele 98,5 procent af de elever, der starter på hovedforløbet, afslutter uddannelsen og kan kalde sig faglært mejerist.

De tal står i skarp kontrast til mange andre erhvervsuddannelser. Næsten halvdelen af eleverne på landets erhvervsuddannelser får aldrig gjort deres uddannelse færdig.

- Vi har arbejdet meget bevidst på at gøre frafaldet mindre. Så det er rart at se, at færre og færre falder fra uddannelsen, siger Poul Faarkrog, forbundssekretær i Fødevareforbundet NNF.

Hver gang en elev falder ud, har det faglige udvalg på mejeristuddannelsen forsøgt at kortlægge årsagerne til frafaldet.

- Vi har gjort meget ud af, at undersøge hvorfor eleverne falder fra, og så rette op på problemerne. Vi sørger for at eleverne bliver klædt godt på, når de skal ud i praktik, så der ikke kommer nogle ubehagelige overraskelser. Samtidig holder vi øje med hvilke praktikvirksomheder eleverne falder fra, siger Poul Faarkrog.

Det kan betale sig at gøre uddannelsen færdig. For der bliver ved med at være brug for mejerister i fremtiden. I dag omsætter mejeribranchen for omkring 15 milliarder kroner hvert år.

Mejerister gør en forskel

I 2013 fik 122 unge en praktikplads som mejerist, og kun få får aldrig et svendebrev i hånden til sidst. Det skyldes også fagets kendetegn. 

- Mejerifaget er kendetegnet ved fordybelse, nogle særdeles faste daglige strukturer samt et arbejde med produkter, der kræver årvågenhed. Allerede som mejerielev mærker man, at det gør en forskel for mejeriproduktionen, at man er der på daglig basis. Det er med til at fastholde motivationen, siger Bjarne Vagn Larsen, uddannelseschef Kold College, Mejeri til brancheportalen Food Supply.

Mejeristuddannelsen, der i år kan fejre 125 års jubilæum, modtager ikke kun elever, som er fuldstændig afklarede om at gå mælkevejen. Mange søger mejeristuddannelsen efter først at have forsøgt sig på andre uddannelser.

For første gang nogensinde er mejeristuddannelsen også at finde til årets DM i Skills - det årlige Danmarksmesterskab for unge fra erhvervsuddannelserne. Her vil tusindvis af unge blive introduceret for mejeristuddannelsen, som mange unge ikke kender til.

Har du fået lyst til at vide mere om mejeristuddannelsen, så klik her.