Forebyggelsespakkerne til slagteribranchen blev en nitte. Fødevareforbundet NNF er ikke overraskede over, at Forebyggelsesfondens initivativ ikke har slået igennem
Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse er en fond under Beskæftigelsesministeriet. Ugebrevet A4 afslører, at stort set ingen industrivirksomheder og slagterier får støtte fra fonden.
Formålet er ellers nobelt: gennem forebyggelsespakker skal fonden hjælpe virksomhederne med at forbedre arbejdsmiljøet.
Arbejdsmiljøkonsulent hos Fødevareforbundet NNF Tommy Jensen er ikke overrasket:
- Vi har helt fra starten sagt, at hvis det her skal lykkes, så skal Forebyggelsesfonden tænke anderledes. En forebyggelsespakke dækker én leder af projektet og op til 39 ansatte. Problemet med forebyggelsespakken er, at virksomhederne ikke bare kan trække en leder og en masse ansatte ud af produktionen. I små og mellemstore privatejede virksomheder går den bare ikke. For mange af disse virksomheder er arbejdsmiljøet og arbejdsmiljøarbejdet, kun lige at overholde lovgivningen.
Forebyggelsesfonden har haft stor succes indenfor nogle brancher. Hvor det er 223 kollegaer indenfor metal-, møbelindustri og slagterierne der har været med i en forebyggelsespakke fra 2011 til 2013, har 8.235 kommunalt ansatte på døgninstitutioner og i plejen fået støtte fra fonden, som også bliver brugt flittigt af autoværksteder og dækcentre.
- Forebyggelsespakkerne kan være rigtig gode, men skal de have en mulighed i slagteri- og forædlingsbranchen, så er det min vurdering at der skal kobles en arbejdsmiljørådgiver på det enkelte projekt. Det vil hjælpe virksomheden med at komme i gang og løbende følge op, samtidig med at de kan evaluere effekten efter projektets ophør. Der er ingen tvivl om at industriarbejde er fysisk hårdt, så et løft af arbejdsmiljøet er en god ide, siger Tommy Jensen.