Fødevareforbundet NNF afsender onsdag konfliktvarsler til en række virksomheder. Det er tegn på, at forhandlingerne om nye overenskomster langsomt snerper til
Samtlige medlemmer af Fødevareforbundet NNF skal have fornyet deres overenskomster i løbet af de kommende uger. Mens de ansatte på det store industriområde under CO-Industri i søndags fik sat underskrifter på deres overenskomstforlig mellem CO-Industri og DI, så afventer Fødevareforbundet NNFs medlemmer stadig et forlig.
LO og DA er tidligere blevet enige om at betragte alle 1. marts-overenskomster på deres område som opsagte, og forbundene behøver ikke at afsende 1. konfliktvarsel.
De fleste af Fødevareforbundet NNFs overenskomster er omfattet af den aftale, men forbundet har også overenskomster med virksomheder, der ikke er medlem af DA, og til dem har Fødevareforbundet NNF nu afsendt 1. konfliktvarsel.
Endnu god tid
Konfliktvarslet advarer arbejdsgiverne om, at hvis der ikke kommer en ny overenskomst, så vil medarbejderne nedlægge arbejdet, indtil en ny overenskomst er på plads. I princippet kan det ske pr. 1. marts, men Forligsmanden har mulighed for at udsætte en eventuel konflikt i fire uger.
Inden man kommer så langt, skal forbundene dog afsende 2. konfliktvarsel, og det skal senest ske onsdag den 17. februar, hvis der ikke er opnået et forlig forinden.
At overenskomstforhandlingerne nu er nået til det tidspunkt, hvor fagforbundene begynder at udsende konfliktvarsler, betyder samtidig, at Forligsmanden skærper interessen for forhandlingerne. Hans opgave er at sørge for, at der er fremdrift i forhandlingerne, og at både arbejdstagerne og arbejdsgiverne gør et oprigtigt forsøg på at opnå et forlig.
Forhandler for Fødevareforbundet NNF Tage Arentoft tager det med ro, og er klar til forhandling:
- Vi ligger i kølvandet på de store industriområder. CO-Industri har afsluttet deres forhandlinger, så nu afventer vi transportområdet. Først når de også er klar med et resultat, strammer vores forhandlinger til, forklarer han.
Hvad skal du gøre, hvis der bliver konflikt?
Hvis Fødevareforbundet NNF og arbejdsgiverne ikke kan blive enige om en ny overenskomst, eller hvis forbundets overenskomser bliver omfattet af en mælingsskitse, kan der udbryde konflikt - det vil sige, at medarbejderne iværksætter en strejke og/eller, at arbejdsgiverne laver en lock-out og dermed hindrer medarbejderne i at gå på arbejde (sådan som vi oplevede det under lærerkonflikten sidste år).
Fødevareforbundet NNF har udarbejdet et konfliktkatalog, hvor medlemmer og tillidsrepræsentanter detaljeret kan læse om, hvordan de skal forholde sig under konflikten.
Du kan også altid henvende dig til din tillidsrepræsentant eller din afdeling, hvis du har spørgsmål til, hvordan du skal forholde dig i tilfælde af konflikt.