På Løgismose Mejeri taler man hverken om stagnation eller afvikling, men kun udvikling. Det er med til at fastholde og skabe nye arbejdspladser
Da det islandske mejeriprodukt skyr blev lanceret i Danmark for nogle år siden, var der stor skepsis i en del af mejeribranchen, om det var en produkt, der ville falde i danskernes smag.
På Løgismose Mejeri i Allested på Fyn var man klar til at satse.
- Skyr er det sundt og fedtfattigt produkt, der er lavet af skummetmælk. Vi mente, at det ville falde godt ind i den danske forbrugers madvaner, fordi trenden sagde, at vi skal spise sundere. Det var lidt af en satsning, for nogle produkter er kun populære i kort tid. Men for skyren er det gået anderledes. I begyndelsen producerede vi fire tons om ugen. Nu tapper vi 25 tons - om dagen, fortæller mejerichef Henrik Toft.
Arbejdsmiljørepræsentant Trine Juhlert Hermann arbejder på skiftehold i skyr-afdelingen, og er lidt forundret over, at skyr er blevet så populær.
- Der er flere årsager: skyr smager godt og det er fedtfattigt. Og så bruger TV-kokkene masser af det. Det smitter automatisk af på befolkningen. Om nogle år er det sikkert et helt andet og anderledes produkt, der er populært, men jeg tror ikke, at skyren bare forsvinder ud af markedet. Det er det et alt for godt produkt til. Og så producerer vi jo ikke bare den cremede skyr i bægre, men også drikke-skyr.
Kvalitet i øjenhøjde
Filosofien på Løgismose Mejeri er, at man ønsker kvaliteten i øjenhøjde.
- Det skal forstås på den måde, at den almindelige forbruger skal have mulighed for at købe fødevarer af høj kvalitet til en rimelig pris. Den gode kvalitet skal ikke kun være forbeholdt en lille del af eliten. Alle har krav på gode råvarer, siger Henrik Toft.
Historien om Løgismose Mejeri tog fart i 1969, hvor Sven og Lene Grønlykke købte det lukningstruede Hårby Mejeri. På det tidspunkt var lokalt smør, lokale oste og andre egnsspecialiteter ved at uddø. Således også den fynske rygeost, som i øvrigt er den eneste helt originale ostetype af dansk oprindelse. Altså den eneste ost, som er opfundet i Danmark uden inspiration fra udenlandske oste. Men den fynske rygeost vandt hurtigt udbredelse og den første større eksport var over Storebælt til Irmas forretninger.
Et af de store gennembrud kom i 1970erne, da ejerne af Falsled Kro og Kong Hans i København efterlyste bl.a. gode vine. På Løgismose Mejeri begyndte man at importere vin i tønder, som blev tappet på flasker. Det skete om eftermiddagen, når man har færdig med arbejdet med at producere mejeriprodukter.
Men man ville videre på Løgismose og omkring 1980 brød man østersmonopolet, da man begyndte at importere østers fra Frankrig. I dag bliver det til omkring en million østers om året, som distribueres fra mejeriet i Allested.
Flytning var påkrævet
- I 90erne begyndte man at lave salatost - feta, som det hed den gang - og det produkt er stadig en af de største succeser. I samme årti kom Summerbird - chokoladevarerne - til, fortæller mejerichef Henrik Toft.
Vinen fra Løgismose blev så populær, at man begyndte at importere på flasker og lavede Danmarks første vinklub.
Pladsen på mejeriet i Hårby blev for trang. Man havde 2500 kvadratmeter fordelt på tre etager. Derfor flyttede man til mejeriet i Allested med 4500 kvadratmeter i ét plan. Senere byggede man 2000 kvadratmeter til.
I dag er en stor del af produktionen forgrebet ud til en lang række underleverandører, og den største kunde er Netto, hvor man har 80 faste produkter på hylderne.
Arbejdsmiljørepræsentant Trine Juhlert Hermann siger, at Løgismoses produkter lanceres efter mottoet "Kvalitet i øjenhøjde".
- Der kommer hele tiden nye ideer til produkter og mange af disse ideer stammer fra medarbejderne i produktionen. Løgismose har to fastansatte kokke, der er med til at produktudvikle. De seneste fem år er 470 produkter blevet testet og af dem er 47 på den faste vareliste.
Den økonomiske krise betød, at Løgismose fik fremgang.
- Krisen betød, at danskerne ikke gik så meget på restaurant, men i stedet købte kvalitetsvarer med hjem. For hyggen med god mad vil man ikke undvære - selv om vi havde krise, siger hun.