På slagteriet Grambogård fører man de åbne døres politik, hvor de ansatte med i alle processer. Det betyder bl.a. er godt arbejdsmiljø
Torben Petersen følte ikke, at der blev lagt et stort arbejdspres på hans skuldre, da han i sommer blev valgt til arbejdsmiljørepræsentant på slagteriet Grambogård ved Tommerup.
- Selvfølgelig er der altid småting, der kan rettes og gøres bedre, og der er en del regler, jeg skal have sat mig ind i. Og de opgaver er jeg selvfølgelig klar til at tage fat i. Men jeg tror ikke, det bliver mange. På Grambogård arbejder vi nemlig efter et koncept, hvor arbejdsmiljøet går hånd i hånd med dyrevelfærden, siger Torben Petersen.
Konceptet med dyrevelfærd har været grundlaget fra slagteriets start for omkring 15 år siden. Og det har vist sig at være en succes. Produkterne på Grambogård er så populære, at man ofte får henvendelser fra bønder, der gerne vil være leverandører og restauranter og specielforretninger, der ønsker at være kunder.
Ikke ekspandere med rekordfart
- Vores mål er ikke at ekspandere med rekordfart. Det kunne vi egentlig godt. Vi har de fysiske rammer og mulighed for at udvide. Men vi tager det stille og roligt og viger ikke fra vores koncept med dyrevelfærd og høj konstant kvalitet. I stedet forsøger vi hele tiden at udvide konceptet, siger direktør Alex Lysemose.
På Grambogård arbejder man meget tæt sammen med de udvalgte landmænd, der leverer kalve, okser, grise og får til slagtning.
- I øjeblikket har vi 12 leverandører, der brænder for deres arbejde og velfærden for deres dyr. Det kan lyde Morten Korchs, men for landmændene og os på Grambogård begynder den gode smag fra den dag, hvor dyrene fødes, over valg af foder, et godt liv, en værdig slagtning til en omhyggelig håndtering af kødet, modning og udskæring til kødet sættes på bordet, siger direktør Alex Lysemose.
Torben Petersen siger, at sammen med respekten for dyr og mennesker følger respekten for miljøet.
- Det gælder både miljøet for dyrene og arbejdsmiljøet på slagteriet. De to ting er meget tæt bundet sammen. Kød fra Grambogård bliver produceret med omtanke og vi tilstræber at mindske miljøbelastningen. Blandt andet er transporttiden så kort som mulig. Den er højst to timer og nogle gange helt nede på 15 minutter.
- Stresses dyrene lige før slagtningen går det ud over kvaliteten og smagen. Du kan simpelthen lugte, at kødet bliver surt, hvis dyret er stresset, siger Torben Petersen.
Kunderne skal kende dyrenes baggrund
Grambogårds primære kunder er gourmetrestauranter og specialforretninger, men man leverer også lokalt, bl.a. til en efterskole.
- Vores kunder sætter meget stor pris på, at de kender baggrunden for det kød, de tilbereder. Og at kvaliteten er den samme, høje hver gang. Desuden har vi det princip, at kunderne taler med en faglært slagter, hvis de har et problem eller spørgsmål.
På Grambogård er man ikke i tvivl om, at glade dyr giver kødet den bedste smag.
- Den nænsomme slagtning giver bedre kød. Når dyrene er slagtet, hænges de til nedkøling natten over. Vi tror, at en nænsom behandling giver både en bedre kvalitet og et mere miljørigtigt resultat. Sammen med det velvalgte foder, lang opfostringstid og en perfekt krogmodning i op til fire uger, giver det mørt kød med en rigtig god smag, siger Torben Petersen.
På Grambogård har man tidligere slagtet to gange om ugen, men det er ændret, så man nu slagter fire gange.
- Det betyder et bedre flow, siger slagtermester Erik Christensen, der er manden, der styrer arbejdet i produktionen.
Alle kan komme med forslag
- Selvfølgelig har vi spidsbelastninger, men ellers kender vi vores leverancer langt ud i fremtiden. Det sikrer aftalerne med vores leverandører. For eksempel ved jeg allerede nu, hvor mange dyr, der skal slagtes i bestemte uger i foråret, siger han.
På Grambogård ønsker man ikke at vækste voldsomt. Grundholdningerne og konceptet skal bevares.
- Men vi skal hele tiden forny os og er parate til at gå nye veje, eksempelvis når det drejer sig om dyrevelfærd og arbejdsmiljø. Og så er der da også hensigten, at produktionen skal udvides i små etaper. Det vil automatisk betyde flere arbejdspladser på sigt, siger Alex Lysemose, der mener, at Grambogårds åbne døre-politik betyder virkelig meget.
- En gang om måneden er samtlige medarbejdere samlet til møde, hvor alle kan komme med kommentarer, kritik eller forslag til forbedringer. Det er med til at skabe en god arbejdsplads, siger arbejdsmiljørepræsentant Torben Petersen.