Fødevareministeren vil nedsætte slagteriernes udgifter til kødkontrol. Det må give flere slagtesvin og dermed flere arbejdspladser, mener Fødevareforbundet NNF
Slagterierne skal slippe 25 millioner kroner billigere, når de skal dække omkostningerne til i den statslige kødkontrol.
Det foreslår fødevareminister Dan Jørgensen (S), der er i dialog med de danske eksportslagterier om 10 anbefalinger, der forbedrer vilkårene slagterierne.
Ud over en reducering af omkostningerne til kødkontrollen, lægger ministeren også op til et nabotjek, hvor man sammenligner forholdene i Danmark med forholdene i de lande, vi konkurrer med. Målet er at undersøge om vilkårene for slagterierne kan gøres bedre og billigere:
- Vores vigtige danske slagteriarbejdspladser skal ikke ende i Polen eller Ukraine. Derfor har jeg sat gang i et nabotjek af reglerne, så vi kan få fjernet unødvendige krav, men fastholde en fødevaresikkerhed i verdensklasse, siger Dan Jørgensen til Politiken.
Fra ide til handling
Fødevareforbundet NNF foreslog sammen med Landbrug og Fødevare den tidligere fødevareminister Karen Hækkerup, at man fra politisk hold ændrede netop forholdene omkring kødkontrollen:
- Det er en af de ting, der gør det dyrere for slagterierne at producere i Danmark fremfor i for eksempel Tyskland, hvor det offentlige dækker en større del af udgifterne. Som ministeren selv påpeger, så er der rigtig mange penge for slagterierne at hente på dette område. Og det gavner ikke kun slagterierne, men også beskæftigelsen, lyder det fra forbundsformand i Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast.
Dels vil lavere omkostninger gøre det mere rentabelt for virksomhederne at fortsætte deres produktion i Danmark, men hvis slagterierne spiller deres kort ordentligt, så kan det også betyde flere slagtesvin:
- Hvis slagterierne bruger de sparede midler til at give landmændene lidt flere øre per kilo svin, så kan det måske være med til at få nogle landmænd til at øge deres produktion af slagtesvin, forklarer Ole Wehlast og fortsætter:
- Grunden til, at vi fra Fødevareforbundet NNF bragte det her på bane over for ministeren i efteråret 2013, var fordi slagteribranchen pegede på kødkontrollen som en af de elementer, der presser slagterierne og dermed vores beskæftigelse. Nu ser jeg frem til, at virksomhederne omsætter ministerens hjælpende hånd til konkrete danske arbejdspladser.