Nyhed

Konference satte visioner for fremtidens fødevareerhverv

Repræsentanter fra alle dele af landbrugs- og fødevarebranchen var samlet til debat om, hvordan man kan sikre erhvervene i fremtiden.

Repræsentanter fra alle dele af landbrugs- og fødevarebranchen var samlet til debat om, hvordan man kan sikre erhvervene i fremtiden. Der blev insisteret på landbrug og fødevareproduktion i Danmark.

De var alle sammen samlet; ministre, direktører, formænd og medarbejdere. De kom fra Danish Crown, Landbrug & Fødevarer, Bæredygtigt Landbrug, 3F, Arla og Danmarks Naturfredningsforening, for at deltage i konferencen "Fødevarer til Fremtiden", der var arrangeret af Socialdemokraternes fødevareordfører Orla Hav og Fødevareforbundet NNF.

Målet med konferencen var både at afdække udfordringer og løsninger for fremtidens fødevarer. Selvom det ikke skortede på identificeringen af udfordringer, så var der også flere tilkendegivelser, der peger på en spændende fremtid for dansk landbrugs- og fødevareproduktion.

- Når vi har råd til et velfærdssamfund, så skal vi også have råd til et produktionssamfund. De to ting er hinandens forudsætninger, fastslog fødevareminister Karen Hækkerup (S), der var konferencens første taler.

Globalt udsyn kan give lokale jobs

Karen Hækkerup og flere af de andre talere, blandt andre Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) og seniorforsker ved Københavns Universitet Henrik Otte Hansen, pegede på den voksende velstand i verden som en del af løsningen for dansk landbrug.

For når for eksempel kineserne får flere penge til fødevarer, så går de målrettet efter kvalitetsprodukter - og her ligger danske fødevarer helt i front. Derfor skal producenterne ikke lade sig friste af at rykke til udlandet, advarer forbundsformand i Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast:

- Vi har i Danmark hele kæden repræsenteret, fra primærproduktionen til den mest avancerede industriproduktion. At have hele kæden repræsenteret er en kæmpe styrke, som vi skal bevare.

- Det er selvfølgelig en udfordring, at nogle virksomheder kan se en fordel ved at fjerne dele af kæden og flytte produktionen til steder, hvor der er en omkostningsfordel. Men får den tendens for stor udbredelse, så risikerer vi at miste sammenhængen og dermed trække tæppet væk. Også under de dele af produktionen, der ellers er rentable, sagde forbundsformanden.

Uddannelse og innovation

At danske varer hitter i udlandet, er ikke en naturgiven garanti. Hvis fødevareerhvervet i Danmark skal fastholde sin position i fremtiden, så skal erhvervet blive ved med hele tiden at udvikle sig - og det kræver de rigtige medarbejdere:

- Jeg tror på, at hvis at grundlæggende rammebetingelser er til stede, og vi har dygtige medarbejdere, der er i stand til at udvikle nye produkter, så kan vi skabe et godt afsæt for fremtidens fødevareerhverv, sagde Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen.

Ligesom resten af talerne, var Henrik Sass Larsen positiv, og så lyst på fremtiden for både dansk landbrug og dansk fødevareproduktion, med gode muligheder for vækst.