Tirsdag morgen gik produktionen af de sidste oste på mejeriet i Hjørring i gang. I takt med, at de bliver færdige til lagring, lukkes mejeriet ned. En epoke er slut
Af Claus Gjedsig. Foto: Axel Søgaard
En epoke i Hjørring er slut.
Tirsdag morgen gik man i gang med produktionen af de sidste oste på Hjørring Mejeri. Og i takt med, at ostene - den specielle gule grube-ost - sendes til lagring i Mønsted Kalkgruber, bliver inventaret gjort rent og pillet ned.
Samtidig bliver det er farvel til de sidste af de 106 medarbejdere, der var på mejeriet, da Arla Foods besluttede at lukke mejeriet i Hjørring og flytte produktionen. Den beslutning kom for to år siden.
– Den lange varsling har gjort, at medarbejderne har haft god tid til enten at finde et nyt arbejde, komme på kurser eller begynde på en ny uddannelse. Vi havde været meget anderledes stillet, hvis vi eksempelvis kun havde haft tre måneder eller et halvt år. Nu har vi haft to år og det har betydet rigtig meget for de ansatte, siger mejerichef Michael Svendsen.
Ingen misstemning
Langt de fleste har fået deres opsigelse pr. 31. maj, men der fortsætter nogle stykker i vaskeriet og på lageret omkring en måned frem.
Tillidsrepræsentant i pakkeriet Else-Marie Christensen, 54, har ikke kunnet mærke nogen misstemning hos sine kolleger.
– Vi er selvfølgelig kede af, at en rigtig god arbejdsplads lukker. På den anden side har det været en kæmpe fordel, at vi har haft to år til at forliges med tanken om, at ”der kan også være et godt liv uden for Hjørring Mejeri”.
– Men, siger Else-Marie Christensen, det har været svært for de kolleger, som er oppe i årene og ufaglærte. Det med den høje alder er nok det værste. På den anden side er det jo aldrig for sent at begynde et nyt arbejdsliv, enten med en uddannelse eller i en helt anden branche.
Da Arla besluttede at lukke Hjørring Mejeri blev der nedsat et forhandlingsudvalg, hvor man hentede hjælp bl.a. fra Fødevareforbundet NNF. Og den strategi, som blev lagt, er blevet en succes, mener afdelingsformand John Christiansen, Fødevareforbundet NNF Nordjylland.
– Bl.a. er de ansatte blevet tilbudt praktik på andre arbejdspladser i op til fire uger, så de kunne danne sig et indtryk af, om det var det rigtige job for dem. I praktiktiden fik de fuld løn. Det har betydet, at der er flere, som allerede er i nyt job.
God tid
Mejerichef Michael Svendsen siger, at det har betydet meget, at den enkelte medarbejder har haft god tid til at finde ud af, hvad han eller hun gerne ville. Det har betydet, at 36 allerede er i nye job, en halv snes er klar til at begynde i nyt arbejde, og det samme antal går enten på pension eller efterløn. Hertil kommer, at omkring 25 er begyndt på en ny uddannelse.
– Det efterlader lidt over en snes medarbejdere, som ikke har fået nyt arbejde. Men jeg er sikker på, at der også findes jobs til dem. Har man været ansat på et mejeri, er ens arbejdskraft i høj kurs, siger han.
Mejeriet i Hjørring blev opført i 1955, hvor en del af landsdelens små mejerier gik sammen om at lave smør. I 1971 kom man under Mejeriselskabet Danmark og fik bl.a. skummesal. I slutningen af 1970erne begyndte man at lave gule oste. Produktionen var 3000 tons om året. Det blev i 90erne udvidet til produktion af 18.000 tons. I 1987 blev produktionen af smør flyttet til Holstebro og i 2005 byggede man pakkeri, som hele produktionen af oste var samlet i Hjørring.
Denne produktion skal nu foregå på Arlas mejeri i Taulov