Nyhed

Drømmen om kvalificeret arbejdskraft

Danish Crown skriger på kvalificeret arbejdskraft. Men dygtige medarbejdere opstår ikke ud af den blå luft. Det kræver en fælles indsats fra virksomhederne, medarbejderne og fagforeningen.

Af Emilia Maria van Gilse, foto: Alex Søgaard

Der er et paradoks på det danske arbejdsmarked. På den ene side stiger ledigheden, og på den anden side hævder virksomheder, at de ikke kan få besat ledige stillinger. I fødevareindustrien betyder det, at virksomheder fortsætter med at kigge til udlandet, når de skal have nye folk ind.

Men det er der ingen grund til, mener Fødevareforbundet NNF, der understreger, at arbejdskraften er der, det kræver bare, at virksomhederne vil investere i opkvalificering og efteruddannelse.

-Det har været nemt og bekvemt for eksempelvis slagterierne at søge til Polen for at hente kvalificeret arbejdskraft til landet. I Danmark har vi ikke mange ledige slagteriarbejdere gående, men vi har en masse ledige gående, der med opkvalificering og oplæring kan blive rigtig dygtige slagteriarbejdere, fortæller afdelingsformand i Fødevareforbundet NNF Horsens-Vejle Kjeld Nielsen.

Han hilser derfor Danish Crowns initiativ på slagteriet i Horsens velkomment. Her har man i samarbejde med det lokale jobcenter og tekniske skole oprettet et 4 uger langt kursus, hvor 50 ledige kan blive opkvalificeret til at kunne arbejde på slagteriet. Hvis de gennemfører kurset, er de garanteret job på slagteriet:

-Det er positivt, at Danish Crown investerer i medarbejderne - det er vejen frem, mener Kjeld Nielsen.

Fødekæden
Men at opkvalificere og oplære ledig arbejdskraft, er kun af de muligheder Danish Crown har for at sikre tilgangen af kvalificeret arbejdskraft.

Danish Crowns slagteri i Ringsted har flere gange valgt at hyre polakker ind, når der har været jobåbninger. Igen har begrundelsen været, at man ikke har kunnet finde kvalificeret arbejdskraft i Danmark. Men det skyldes i høj grad Danish Crowns egen prioritering:

-Faglært arbejdskraft opstår jo ikke ud af den blå luft. Det kræver, at virksomhederne tager lærlinge ind, og dermed oplærer fremtidens arbejdskraft. Og her savner jeg i den grad Danish Crown, siger afdelingsformand i Fødevareforbundet NNF Sjælland og Øerne Henrik Tonnesen.

Mens der arbejder i omegnen af 4.500 slagteriarbejdere på landets fire største slagterier, har de kun omkring 100 lærlinge til sammen.

-Hvis Danish Crown ikke selv tager et ansvar for at sikre fødekæden af faglært arbejdskraft, hvordan i al verden tror de så, at vi kan skaffe den?, spørger Henrik Tonnesen retorisk.

Læs artikler om behovet for kvalificeret arbejdskraft