Mange vælger uddannelsen til bager fra på Food College Aalborg, fordi de ikke kan tage svendeprøven på skolen. Nu kæmper skolen og Fødevareforbundet NNF Nordjylland for at få den genindført.
Mange vælger uddannelsen til bager fra på Food College Aalborg, fordi de ikke kan tage svendeprøven på skolen.
- Vi kan tilbyde grundforløb og langt det meste af hovedforløbet, men selve svendeprøven skal de altså til Uddannelsescenter Holstebro for at aflægge. Det betyder, at mange allerede under grundforløbet melder fra. Og det er et meget stort problem. Derfor kæmper vi også en meget sej kamp for at få genindført svendeprøven for vores bagere, siger Henry Purkær, der er uddannelses- og erhvervsvejleder og praktikpladskonsulent på Food College Aalborg.
Bakkes op
Han bakkes op af næstformand i Fødevareforbundet NNF Nordjylland, Svend E. Andersen: - Det er simpelthen for dårligt. Vi kan ikke være det bekendt over for de unge. Det kan ikke passe, at de skal rives ud af deres miljø for at skulle tage deres svendeprøve et andet sted. Det er ikke sund fornuft.
- Jeg har stor respekt for bagerskolen på Uddannelsescenter Holstebro, men skolen er fremmed for de nordjyske bagerlærlinge. De kender ikke ovnene, faglærerne kender ikke dem - og omvendt. Og de skal bruge tid på de mest banale ting, som eksempelvis at finde de rigtige redskaber.
- Derfor skal svendeprøven for bagere genindføres på Food College. Det vil vi i Fødevareforbundet NNF Nordjylland kæmpe for.
Henry Purkær siger, at interessen for at blive bager er voksende.

Marcos Teixeira forsøger at få lidt italienskinspireret brød ind i danskernes hverdag.
Blomsterberg-effekten
- Men det er mest drømmen om at blive konditor, de fleste har. De ser sig selv som en ny Mette Blomsterberg. Det er godt at have drømme, men det kræver, at man skal gennemføre bageruddannelsen først. Og det forskrækker en del.
- Angående svendeprøverne, så er det oftest bagermestrene, der opfordrer deres lærlinge til at tage til Holstebro for at få hele skoleopholdet og derfor vælger Food College fra. Det betyder selvfølgelig meget for os, at vi dermed mister elever.
Henry Purkær siger, at det er op ad bakke.
- Vi kæmper fortsat og håber, at Det Faglige Udvalg kan se, hvor
nødvendigt, det er, at vi får svendeprøven. Jeg synes, det er synd,
at mange vælger uddannelsen fra, fordi de ikke kan komme til
svendeprøve her.
Interessen for at blive detailslagter har de senere år været svagt
stigende.
Glade og stolte
- Vi har nok haft et problem med at få kommunikeret vores budskaber ud. Det gør vi meget mere i dag end for blot få år siden. Det sker bl.a. på vores hjemmeside og på Facebook. Og det har givet respons.
- Jeg føler også, at vi er blevet bedre til at "holde den enkelte i hånden" gennem hele grundforløbet.
- Vi tager fat om problemerne, når de opstår, og ikke, når de har vokset sig store. Desuden har vi mange samtaler med hver enkelt, så han eller hun spores ind på den helt rigtige uddannelse. Det betyder rigtig meget, at de er glade og stolte, den dag, de står med deres vendebrev i hånden, siger Henry Purkær.

Annika Gunneklev føler, at uddannelsen er en udfordring.